Vilka faktorer påverkar självkänsla hos vuxna?

De faktorer som påverkar självkänsla hos vuxna är varierade och komplexa. En kombination av uppfattningar, tankar, relationer och upplevelser påverkar alla människors känsla av självförmåga eller självkänsla. Psykologer anser självkänsla en varaktig aspekt av personlighet, en som utvecklas under barndomen och fortsätter under hela livet. Även om denna långsiktiga känsla av självförmåga är relativt stabil, är förändringar i självkännsnivån möjliga. En hälsosam och positiv nivå av självkänsla skapar ökad tillfredsställelse med erfarenheter och relationer, en motiverande faktor för inlärningstekniker som främjar ett hälsosamt självförtroende.

En av de främsta faktorerna som påverkar självkänslan är personliga tankar och uppfattningar om interaktioner mellan jaget och andra. När barnen interagerar med familjemedlemmar, lärare och medlemmar i samhället börjar de bygga ett begrepp om deras roll i samhället och deras relativa värde. Dessa känslor av självvärde blir grunden för vuxen självkänsla. Ökande självkänsla kan uppnås genom att ändra personliga tankar, uppfattningar och självtalande. Att fokusera på personliga styrkor och positiva egenskaper snarare än på brister kan hjälpa människor att växla mot en hälsosammare nivå av självkänsla.

Andra faktorer som påverkar självkänsla inkluderar ekonomiska, relativa och hälsoproblem. Förlusten av ett jobb eller en kampanj kan drastiskt förändra känslor av självvärde. På samma sätt påverkar slutet på ett romantiskt förhållande eller början på en ny hur en person dömer sitt eget värde. En långvarig sjukdom eller skada kan också påverka hur vuxna känner sig själva. Det här är tillfällen då psykologer rekommenderar att man bibehåller fokus på en persons positiva egenskaper.

Personer med låg självkänsla tenderar att ifrågasätta sin egen bedömning och beslutsfattande färdigheter. De kanske inte har tillräckligt med förtroende för sin förmåga att lösa problem, tenderar att analysera eller fördröja beslut. Efter det att ett beslut fattats kan de fortsätta att överväga, eventuellt ångra det beslut de fattat. Denna tendens att föreställa sig bättre resultat för alternativa val förstärker känslan av låg självkänsla. Att använda självkänsla byggnadsteknik kan förändra självförstörande karaktären av låg självkänsla hos vuxna.

Andra symtom på låg självkänsla inkluderar en mängd destruktiva beteendemönster under interaktioner med andra. Människor med låg självkänsla kan vara alltför känsliga för kritik. De tenderar också att vara mycket kritiska för sig själva. Skuldkänslor, spenderar för mycket tid oroa sig för det förflutna eller framtiden, och ett överflöd av irritabilitet, fientlighet eller missnöje är också typiskt. Varje negativt eller missnöjande möte blir en annan faktor som sänker självkänslan, såvida inte åldersbyggande strategier införs.