Vad är ett borbrist?

En mineralbrist definieras som en brist på specifika mängder av näringsämnen som är nödvändiga för människors hälsa. Även om det är sällsynt kan en borbrist förekomma hos äldre individer som kräver höga halter av joniserat kalcium för benstyrka. Det har också upptäckts att bor bidrar till hjärnans kognitiva funktion och mental uppmärksamhet. Brist på detta näringsämne kan resultera i deprimerad hjärnfunktion.

Medan man allmänt tänkt som ett element som är nödvändigt för växter och djur upptäckte forskare 1985 att bor också är ett viktigt näringsämne för människor. Vissa nivåer av bor är nödvändiga för att upprätthålla friska ben och fungerande hjärnan. Detta näringsämne hjälper dessutom kroppen att metabolisera bulkmineraler som magnesium, fosfor och kalcium. Borbrist är nära associerat med ett underskott av D-vitamin och förekommer i allmänhet endast hos äldre individer. Kännetecken för brist i bor är osteoporos, artrit och en minskning av mental alertness.

Detta väsentliga näringsämne bidrar till att stärka och bygga ben genom att hjälpa till med att bryta ner och absorbera kalciumnivåer som finns i blodet. Otillräckliga mängder bor kan leda till en försvagning av benstrukturen genom att minska halterna av joniserat kalcium i kroppen. Följaktligen utsöndras överskott av kalcium från kroppen och nödvändig kalcitonin förloras.

Bristsymptom innefattar försvagning av benen, ledsmärta och andra symtom som ofta hör samman med osteoporos och artrit. Personer som lider av brist i bor kan utsöndra kalcium i urinen. Det är också troligt att en borbrist kan leda till bildandet av njursten som ett resultat av högre nivåer av kalcium- och magnesiumavsättningar i blodet.

Kognitiv hjärnfunktion kan också påverkas av en barkbrist, vilket leder till brist på mental vakenhet. Studier indikerar att bor har en effekt på hjärnans välfungerande och övergripande mental medvetenhet. Brist på korrekta mängder bor kan resultera i både kort och lång sikt minnesförlust, dålig fingerfärdighet och brist på ögonkontakt.

Personer med en borbrist kan öka nivåerna av näringsämnet genom att konsumera livsmedel som är rika på bor. Dessa inkluderar färska frukter som äpplen, druvor och päron. Bladgrönsaker, morötter, nötter och korn är också bra källor till bor. Kalsium- och vitamin D-nivåer kan också förbättras genom att ta bortillskott. Detta kan dessutom vara till nytta för postmenopausala kvinnor som har högre risk att utveckla osteoporos genom att bidra till absorptionen av kalcium i benen.