Vad är symtomen på dystymi?

Dysthymi är en form av kronisk mild depression, men kan utvecklas till större depression om den lämnas obehandlad. Symtom på dystymi är inte lika allvarlig som för de stora depressionerna, men de tenderar att vara längre och kan negativt påverka människans liv. Om symptomen identifieras och behandlas snabbt kan personer som lider av dysthymi återhämta sig med effektiv behandling.

I de flesta friska människor tenderar humör att fluktuera över tiden från positiv till negativ och tillbaka igen, men har en stadig, genomsnittlig baslinje. De som lider av dystymi har å andra sidan en lägre baslinje än genomsnittet. I själva verket betyder ordet “dysthymia” “illamående” eller “melankoli”. Symptom på tillståndet tenderar att centrera kring en förlust av intresse eller förmåga i olika delar av livet.

En av de primära fysiska symptomen på dystymi innebär aptit, som uppträder som antingen aptitlöshet eller en tendens att övervinna. Livsmedel med högt sockerinnehåll ger hjärnan en ökning av serotonin, en neurotransmittor som är ansvarig för känslor av lycka och välbefinnande. Utan tillräckliga mängder av denna neurotransmittor kan depression uppstå. Övermålning som ett resultat av dystymi kan leda till känslor av skam och negativitet, vilket ytterligare driver patienten till depression. Att äta regelbundna näringstäta måltider och snacks kan bekämpa denna tendens.

Brist på förmåga att koncentrera eller fokusera på uppgifter, ständiga känslor av slöhet och brist på motivation är andra symtom på dystymi. Slöhet och dålig motivation kan bero på de självförsvarande attityderna i samband med dystymi. Den person som lider kan vara ovillig att försöka nya projekt eller ta risker eftersom han eller hon känner att försök är förutbestämda att misslyckas.

De med dystymi kan komma att sakna intresse för hobby, hälsa och socialt liv. Med tiden sjunker självkänslan eftersom personen känns som om han eller hon inte har gjort någonting värt. Att engagera sig i självberjande tankar kan fortsätta cykeln.

Symptomen på dysthymi ensam indikerar inte tillståndet. För en officiell diagnos måste ett konstant tillstånd av mild depression ha varit kvar under en majoritet av tiden i minst två år hos vuxna och i minst ett år hos barn under 18 års ålder. Diagnos kräver också att inga större depressiva episoder har ägt rum under tvåårsperioden. Det rådande tecknet är en nästan konstant “låg” känsla, i kombination med andra symtom indikerar detta ofta att personen lider av tillståndet. Behandling innehåller vanligen en kombination av receptbelagda antidepressiva medel samt psykoterapi.