Vad är symtomen på penis scabies?

Penis scabies är en smittsam parasitisk infektion som påverkar en mans könsorgan, och orsakas av kvalster som vetenskapligt kallas Sarcoptes scabiei. De smittar huden och orsakar intensiv och ihållande klåda. De flesta får skabb på andra delar av kroppen, men också könsinfektion är möjlig. När en man har dem på könsorganen, kan de påverka både hans penis och hans skrotum. En man kan komma i kontakt med skabb som resultat av sexuell eller hudkontakt med en infekterad person, och aktuella läkemedel används ofta för att döda kvalsterna.

När en man har penisskabb, har han en parasitisk infektion som påverkar huden på hans penis. Scabies orsakas av en liten parasitmite som kallas Sarcoptes scabiei. Dessa kvalster gräver in i penisens hud och orsakar intensiv klåda såväl som gräva spår, stötar eller blåsor. Vanligtvis är klåda i samband med penisskabbor intensiv, och man märker att det förvärras på natten.

Medan en man kan utveckla penisskabb, är det inte den mest troliga platsen för denna mytinfektion. Ofta utvecklas de mellan en persons fingrar eller i armhålorna. En person kan också utveckla dem på hans midja, i hans armbågsvik eller på hans fötter eller skinkor. Knä och axelbladen är vanligtvis också mottagliga, och en kvinna kan få dem i området under hennes bröst. Intressant är att barn är mer benägna att utveckla dem på sådana ställen som hårbotten eller ansiktet såväl som handflatorna och fotarnas sålar.

Scabies är inte riktigt en sexuellt överförbar sjukdom, eftersom dess främsta källa för att sprida sig inte är sexuell kontakt. I princip kan varje typ av hudkontakt sätta en person i riskzonen för infektionen, eftersom den är mycket smittsam. En individ kan dock fånga den från en infekterad partner under sexuell aktivitet. Intressant är att smittkällan vanligtvis är mänsklig – forskare hävdar att scabies-infekterade djur inte kan sprida kvalsterna till människor.

Behandling av penis scabies, liksom skabb som påverkar andra delar av huden, innebär vanligtvis en aktuell medicinering. En oral medicinering kan göra ett bättre alternativ om manens penis är känslig mot krämer. Dessutom kan antihistaminer vara till hjälp för att tillfälligt kontrollera irriterande klåda, men de hjälper inte att bli av med infektionen.