Vilka är riskerna med trimetoprim och alkohol?

Antibiotika och alkohol bedöms ofta vara inkompatibla, och patienter kan rådas att undvika att dricka alkohol medan de tar många sorter av denna medicinering. Trimetoprim och alkohol kan dock vara säkra att använda tillsammans, även om medicinsk rådgivning varierar med olika hälso- myndigheter. I kombination med ett annat läkemedel som kallas sulfametoxazol, är emellertid trimetoprim och alkohol kända att interagera dåligt.

Eventuella biverkningar av antibiotika i allmänhet kan inkludera sömnighet och yrsel. Trimethoprims vanligaste biverkningar involverar mage, vilket leder till illamående och kräkningar. Alkohol kan också producera liknande symtom, om de tas i överflöd, och det är en anledning till att läkare kan ge patienterna möjlighet att undvika alkohol medan de använder antibiotika.

Potentiellt allvarligare är risken för att allvarliga problem uppstår genom interaktion mellan trimetoprim och alkohol. Från och med 2011 visar dataen att trimetoprim i sig inte verkar ge upphov till allvarliga symptom i närvaro av alkohol. När det används i kombination med ett annat antibiotikum som kallas sulfametoxazol, kan läkemedlen producera allvarliga biverkningar i närvaro av alkohol och personer som tar denna kombinationsbehandling rekommenderas vanligtvis att undvika att dricka. Exempel på läkemedlets eventuella effekter på människor som dricker alkohol innefattar en hjärtklapp, huvudvärk och tillfällig hudrödhet.

Alkohol är ett ämne som ger en ofta glatt berusad effekt på användaren, men kroppen ser det som ett toxin och bryter ner det i levern. Det enzym som omvandlar alkohol till ett annat ämne som heter acetaldehyd är alkoholdehydrogenas. Acetaldehyd har också toxiska effekter och bryts ner ytterligare i ofarliga molekyler av ett annat enzym som kallas acetaldehyddehydrogenas. Om detta enzym inte fungerar effektivt kan acetaldehydhalten stiga och biologiska effekter kan uppstå.

Potentiella effekter inkluderar ansiktssvullnad, andningssvårigheter och ett hjärtslag i hjärtat. Dessa symtom förekommer hos människor som naturligtvis inte producerar mycket acetaldehyddehydrogenas, såsom sydostasier, eftersom alkohol inte var en kulturell del av deras tidiga utveckling. Dessa symtom kan också förekomma hos personer som tar antibiotika som kombinerar trimetoprim och sulfametoxazol, även om de har naturligt höga halter av enzymet. Forskare tror att de två drogerna faktiskt blockerar enzymet från att göra sitt jobb, vilket resulterar i höga nivåer av acetaldehyd. Trimetoprim och alkohol kan därför interagera dåligt tillsammans, i kombinationsmedicin, med andra möjliga effekter, inklusive huvudvärk och upprörd mag.

Alla personer som tar antibiotika, som trimetoprim eller trimethoprim-kombinationsbehandlingar, bör alltid hänvisa till produktens förpackning. Detta innehåller den senaste informationen om eventuella risker eller interaktioner av läkemedlet. En läkares råd bör också följas och att undvika alkohol där de möjliga riskerna är oklara är vanligtvis det säkraste alternativet.