Vilka är tecknen på en allergisk reaktion på titan?

De tecken som är mest associerade med en allergisk reaktion på titan är de som orsakas av ett resulterande tillstånd, kronisk trötthetssyndrom (CFS). CFS kännetecknas av plötsliga och bestående utbrott av trötthet, nedsatt mentala förmågor och fysisk svaghet. Eftersom titan är allmänt känt som en biokompatibel metall finns det få – om några – allergiska symptom som orsakas av hudkontakt. Utsläpp, klåda och andra biverkningar kan istället bero på andra metaller som ingår i en titanlegering, som nickel. Forskare utesluter inte möjligheten att vissa individer är allergiska mot titan i sig, eftersom varje persons biokemi är unik.

Människor är mest sannolikt att utveckla en allergisk reaktion på titan som ett resultat av korrosionen av titandentala och kirurgiska implantat. De korroderade partiklarna joniserar och binder till proteiner i kroppen, vilket leder till CFS. En patient som lider av allergi kan vakna en morgon som känner sig oförklarligt trött, oavsett hur bra han vilade den föregående natten. Utmattningen kommer att bestå i mer än 24 timmar och kommer inte att dämpa efter viloperioder inom dagen. Tröttheten kan vara i mer än sex månader och kan antingen vara konstant eller återkommande.

Patienter kan också finna sig lätt förvirrad eller distraherad, och de kan också bli mer glömska. Dessa och andra symptom kan förvärra patientens irritabilitet, vilket är ett annat symptom i sig. De försämrade mentala förmågorna kombineras med och förvärras av allvarlig fysisk oförmåga, vilket ofta förhindrar att patienterna fortsätter sin dagliga verksamhet. Symptomen är ofta åtföljda av migrän och muskelsmärtor.

Även om titan i sig är allmänt accepterad som en metall som inte har några hårda effekter på huden innehåller många bitar av titan smycken spår av andra metaller som kan orsaka en reaktion. Patienter med piercingar kan uppleva svullnad i drabbade områden, liksom rodnad och nässelfeber. Symtomen kan felaktigt tillskrivas den dominerande metallen titan i dessa fall. Vissa experter tror att endast 4% av befolkningen lider av en sann titanallergi.

I händelse av att något av dessa symptom uppträder bör patienter omedelbart genomgå allergitestning. Testet ska avgöra om titan eller annan spårmetall orsakar allergiska reaktioner. Om symtomkällan är ett metallimplantat på kroppen, ska implantatet bytas ut med en tillverkad av material som har testats för säkerhet på patienten. Att förebygga en allergisk reaktion kan dock vara svår, eftersom många vanliga livsmedel och produkter innehåller spårmängder av metallen.