Vad är blodpropp?

Clotting är en kritisk process som gör att skadade kroppsdelar kan bibehållas. När skador uppstår på hudvävnad eller annan vävnad i kroppen i form av ett snitt börjar blodet att koagulera. En blodpropp eller blodkoagulering är en del av en process som kallas hemostas, och under denna process stoppar blödningen eftersom blodkärlen begränsar och en blodplättsplugg bildas. Blodkoagulering är avgörande för kroppsreparation och underhåll, och utan det skulle en skära fortsätta att blöda och orsaka en blödning. Ett abnormt koagulationsförhållande som kallas trombos uppstår när blodceller producerar blodproppar som rör sig genom blodbanan och orsakar att kärl täpps.

Om kroppens vävnad skadas av en skada eller annan skada, aktiverar kemiska signaler som kallas kemoattraktanter trombocyter, även kallade blodplättar. Trombocyter är en typ av vit blodcell, och när de aktiveras sprider de proteiner i kroppen som arbetar för att försegla skadad vävnad. Dessa vita blodkroppar flyter fritt i blodomloppet och agerar snabbt och effektivt för att koagulera blodet efter skada.

Trombocyter frisätter proteintrombin och fibrinogen när de aktiveras av kemiska signaler efter skada. Trombin verkar för att ändra fibrinogen vilket orsakar att fibrin produceras. Fibrin är en substans som orsakar blodpropp och frigörs mycket från trombocyter snabbt efter en skada har inträffat. Det frigörs i bindande skikt som börjar bilda runt utsidan av skuren, så småningom rör sig inåt och bildar en blodpropp. När den skadade regionen är förseglad rör sig vita blodkroppar som kallas leukocyter till området för att förhindra eventuell förorening som kan uppstå från bakterier eller virus.

Vid blodproppar normalt brukar det bli ett brott i ett kärl, men detta sker inte i alla fall. Ett tillstånd som kallas trombos uppstår när blodet inte stollar ordentligt. Onormal koagulering av fibrin kan resultera i massor som bryter bort från blodproppen och rör sig fritt om blodflödet. Den flytande blodproppen kallas trombos.

En trombos kan orsaka att artärer, kapillärer och vener blockeras, vilket är kärl som är viktiga för att tillföra blod till vissa organ i kroppen. Blockering uppstår när trombben så småningom rör sig genom ett kärl som blir mindre i diameter. När kärlet är blockerat, kommer syre, blod och näringsämnen som är avgörande för kroppen inte att kunna röra sig förbi det, vilket gör trombos till ett allvarligt medicinskt tillstånd.