Vad är hela psylliumskalar?

Hela psylliumskal är fröskal, som är kända som ispaghula, från växten plantago ovata. Denna växt är infödd till Mellanöstern regioner som Indien. Psyllium används över hela världen för många olika ändamål, främst för olika hälsofördelar. Oftast används denna växt som ett sätt att tillsätta fiber till en persons diet. Det mycket höga innehållet av löslig fiber i hela psylliumskal sägs förbättra de gastrointestinala funktionerna hos dem som inte får tillräckligt med lösliga fibrer i sin vanliga dagliga diet.

De flesta som tar psyllium tar det i pulverform eller i formad form. Psylliumskalpulver är en vanlig ingrediens i kolonreningsprodukter och många andra kosttillskott och avgiftningsmedel. Majoriteten av produkter som innehåller psylliumskalpulver är främst för förstoppningslindring, vare sig det är en verklig lättnadsprodukt eller en förebyggande fiberprodukt. Vissa människor använder pulveret i bröd och kaka recept som ett sätt att införliva det i deras kost, eftersom dricka en vätska med tillsatt pulver kan ibland vara obehagligt. Det har också föreslagits att hjälpa till med minskningen av blodsockernivån och många gastrointestinala problem.

Det finns många sätt att ta den här produkten på. Typiskt är det möjligt att köpa hela psylliumskal från hälsokostaffärer och hugga eller slipa dem eller köpa skinkor som redan är pulveriserade. Föreslagen dosering är 1 till 2 teskedar (ca 8 gram) psyllium per dag, antingen i mat eller vatten.

Den vanligast rapporterade bieffekten av att använda hela psylliumskal är att en del av den kan bli inlagd i halsen. När en person tar en drink kan det svälla upp och blockera luftpassagen. Andra som har regelbunden kontakt med psyllium kan utveckla en allergisk reaktion, så det föreslås ofta att användningen är tillfällig och sällan. Några tillfälliga klagomål inkluderar uppblåsthet, ökad förstoppning och gastrointestinala biverkningar, som anses normala och vanligtvis passerar efter några dagars regelbunden användning.

Det är generellt rekommenderat att de som lider av trängsel i tarmarna konsulterar en läkare innan de använder hela psylliumskal på grund av ökad risk för intestinal blockering. De flesta biverkningar orsakas av otillräcklig vattenförbrukning när du tar den här produkten. Rekommenderat intag är minst 8 oz. (Ca 60 ml) vatten per tesked psyllium och åtta glas vatten hela dagen.