Vad är symtomen på jodbrist?

Jod är en kemikalie som finns i människokroppen i mycket små mängder. Att inte ha tillräckligt med jod i kroppen kallas en jodbrist. Jod är extremt viktigt för sköldkörtelns funktion, så en jodbrist orsakar problem med sköldkörteln. De fysiska symptomen på jodbrist inkluderar en långsammare metabolism, trötthet, förlust av bentäthet och högt blodtryck. Bland de mentala tecknen på jodbrist är depression, irritabilitet och dåligt minne.

Sköldkörteln producerar hormonerna T3 och T4, som påverkar de flesta kroppens system. De hjälper kroppen att producera värme och konsumera syre, och de hjälper till i tillväxt och utveckling, inklusive hjärnfunktion. Jodbrist gör att sköldkörteln minskar sin produktion av T3 och T4. Detta orsakar en annan körtel i kroppen, hypofysen, för att producera ett hormon som kallas sköldkörtelstimulerande hormon (TSH) i ett försök att stimulera sköldkörteln att producera mer T3 och T4.

Som ett resultat av TSH kan sköldkörteln bli förstorad. Utvidgningen av sköldkörteln kallas goiter. Sköldkörteln påverkar så många kroppssystem och förlitar sig så starkt på jod att en jodbrist är ansvarig för en mängd symtom, både psykiskt och fysiskt.

Kanske är en av de mest uppenbara fysiska symptomen på jodbrist långsam metabolism. Detta manifesterar sig som viktökning. Många som klagar till sina läkare av viktökning som inte annars kan förklaras kommer att genomgå sköldkörteltestning. Det finns andra orsaker till sköldkörtelproblem, men jodbrist är en av huvudorsakerna.

Andra fysiska symptom på jodbrist inkluderar osteoporos eller förlust av bentäthet, högt blodtryck eller högt blodtryck, trötthet, torr hud, håravfall och puffiness i händer eller fötter. Människor som har en jodbrist kan också uppleva intolerans mot kyla, muskelkramper och infertilitet. Dessa är bara några av de många fysiska tecknen på jodbrist.

Jodbrist har också psykiska symptom. Detta beror på att det försämrar korrekt produktion av hormoner som också påverkar mental funktion. Den lidande kan uppleva depression, irritabilitet, koncentrationsproblem och dåligt minne.

Att äta mat som är hög i jod bör hjälpa till att återställa sköldkörteln till hälsa. Detta kommer att orsaka sköldkörteln att producera friska mängder av T3 och T4, vilket kommer att göra många om inte alla symptom på jodbrist går bort. Skaldjur är en utmärkt källa till naturlig jod och bör vara en häftklammer i kosten för alla med jodbrist. Havssalt, jodiserat salt, cheddarost, ägg, majonnäs och mest färskvattenfisk bör också konsumeras.

Ett sätt att testa för jodbrist är att använda jodplåstestet. Det innebär att man placerar en liten mängd av en kemikalie som kallas tinktur av jod på huden, lämnar det över natten och ser hur mycket av det kvarstår på huden på morgonen. Om tinkturen av jod är helt borta har huden absorberat den. Jodplåstestet sägs vara fullständigt, och detta indikerar en jodbrist.