Vad kan jag göra om ett öppet sår?

Ett öppet sår kan innebära många olika saker. Det kan vara ett skrapa som har tagit av ett skikt eller två av huden men inte en djupskärning. Alternativt kan sår komma från djurens bete eller andra människor, de kan skära igenom många lager av hud och vara gapande, eller de kan uppstå av punkteringar i huden. Tidig vård av det öppna såret är viktigt för att påskynda läkning och för att minimera risken för infektion eller andra komplikationer.

Vid hantering av skrapar, som också kan kallas nötningar, kommer de flesta gånger inte att behöva sömmar och behöver inte vård om inte nötningen är mycket stor, förutom skada under huden, såsom potentiell benfraktur eller har Materia i det som glas, trä eller kemiska irritationsmedel som inte kan rengöras ordentligt. Som med de flesta sår är det första att börja skölja såret med vatten. Beroende på var den befinner sig kan detta göras med ett duschhuvud eller en handfat eller spruta. Sköljning måste ske i ungefär tio minuter, och människor kan förlänga den här tiden till femton minuter om skräp kvarstår i såret.

Det andra som kan vara nödvändigt med ett nötning är tryck på såret för att stoppa blödningen. De flesta nötningar blöder inte kraftigt men de kan om människor har blödningsstörningar som orsakar koaguleringstid fattiga eller om de tar vissa mediciner som har samma effekt. Om nötningen kan sköljas ren och blödningen stannar lätt, kan det vara den enda vård som krävs för att applicera lite antibakteriell kräm och ett bandage. Om större skada misstänks som fraktur eller om nötningen uppstår på huvudet som följd av huvudskada, ska folk kontakta sina läkare eller gå vidare till ett akutrum.

Djur och mänskliga bett kan innehålla en mängd olika infektiösa element, inklusive sjukdomar som rabies eller höga bakterier. Rengöring av såret och användning av tryck för att stoppa blödning är i allmänhet inte tillräckligt. De flesta gånger rekommenderar läkare att denna sårform behandlas omedelbart på antingen läkarmottagning eller sjukhus.

Lacerations kan eller kanske inte behandlas hemma. Guldstandarden för att bestämma när människor ska få sjukhus eller vård för denna typ av sår dikteras av sårets längd. Något.5 tum (1,27 cm) eller längre kan behöva stygn. Ett kortare sår kan också behöva dem, speciellt om det fortsätter att blöda efter tio minuter med påtryck, eller om blod verkar suddas eller sprutas från det öppna såret, speciellt med hjärtatslag. Detta kan föreslå större skada.

Punkterande sår kan också kräva sjukvård, särskilt om punkteringen dyker upp. Dessa kan inte blöda så mycket eftersom skada är mycket längre in i huden, men många punkterings sår är med saker av metall som kan ha lite rost på dem. Detta kan innebära risk för stelkramp, och människor som inte har haft ett stötkrampspill i de senaste åren, kan behöva få en annan.

En av anledningarna till att läkare vård krävs för att behandla ett öppet sår i många fall beror på att risken för infektion tenderar att multiplicera som timmarna passerar. En väntan och se tillvägagångssätt för ett sår som kan behöva stygn är dåligt tillrådligt. Läkare kan då inte kunna ge stygn förrän en patient har tagit antibiotika för att förhindra en infektion, och det kan leda till att människor får obehärskat sår länge.

Vård av såret efter att det fått lämplig behandling kan variera beroende på vad den behandlingen är. För små lacerations eller nötningar, brukar man använda en liten antibiotikakräm och bytbandage varje dag, är det vanligtvis tillräckligt för att förhindra infektion. Det är normalt bra att duscha, och byt bara bandage efteråt.

Sömda sår kan ha olika riktningar beroende på svårighetsgrad. I alla fall vill läkare att människor ska leta efter tecken på att utveckla infektion, och dessa inkluderar rodnad eller värme på platsen. Ett infekterat sår kan också utsöndras eller ha röda strimmor som härrör från det. Förekomst av feber kan föreslå infektion och bör betraktas som en anledning att varna läkaren. Ett sår som återupptar bör också få läkarvård.

De flesta kommer att återhämta sig från öppna sår utan komplikationer. De tar bara lite försiktighet och bryr sig. Standardregler för sårbehandling är att få hjälp om det är tveksamt om en skära verkar för stor om skräp inte kan rengöras från den, om annan allvarligare skada kan ligga under såret eller om blödningen inte kan stoppas med tio Minuters tryck.