Vad orsakar en heshosta?

En torr eller heshosta kan ofta vara en orsak till stor oro, särskilt om den drabbade personen är ett barn. Det finns flera potentiella orsaker till utvecklingen av denna typ av hosta, och det är vanligtvis nödvändigt att se en läkare för att få en noggrann diagnos och individualiserad behandlingsplan. Några av de vanligaste orsakerna till en heshosta är allergier, influensa eller croup. Den förkylning, sura refluxsjukdomar eller användning av vissa mediciner kan också vara att skylla på.

Säsongsallergier är en vanlig bidragande faktor till utvecklingen av en torr hosta. Hosten åtföljs vanligen av andra symtom, såsom kliande, vattna ögon eller nysningar. Ett enkelt allergitest kan utföras på läkarmottagningen för att avgöra om patienten har allergier. Sinusinfektioner är relativt vanliga, särskilt bland dem som lider av säsongsallergier, och kan också leda till denna typ av hosta.

Influensa, mer benämnd influensa, är en smittsam sjukdom i andningssystemet som kan ge hosta. Ytterligare symtom kan inkludera feber, ont i halsen och muskelsmärta. Utan korrekt behandling kan svåra och potentiellt livshotande komplikationer som bronkit eller lunginflammation utvecklas. Receptbelagda läkemedel eller stödjande vård i en sjukhusinställning kan ibland behövas för att behandla influensa.

Croup är en andningssjukdom som vanligtvis påverkar barn och orsakar hosta som låter lite som en tätningsbarkning. Croup är vanligtvis en mild sjukdom som effektivt kan behandlas hemma, även om receptbelagda läkemedel ibland kan behövas. Förkylningen är också benägen för att orsaka denna typ av hosta, och ibland krävs en resa till läkaren för att bestämma vilket tillstånd som är närvarande.

Acid reflux sjukdom är en ofta förbisedd potentiell orsak till hosta, speciellt om hostan uppträder mestadels på natten och åtföljs av halsbränna eller svårighet att svälja. Vissa mediciner kan ha hosta som en av de möjliga biverkningarna. Kroniska andningsförhållanden som astma kan orsaka en och annan hes hosta också. Sjukdomar som påverkar lungorna eller låg luftfuktighet kan vara bidragande faktorer som inbegriper denna typ av hosta. Eventuella frågor eller oro över orsaken till hostan eller de bästa behandlingsalternativen för en enskild situation bör diskuteras med en läkare eller annan medicinsk proffs.