Vad orsakar kolonsträngningar?

Kolonsträngningar uppträder när tarmvävnaden blir smalare på grund av inflammation. Det finns flera orsaker till förekomsten av detta tillstånd, från infektion till inflammation och autoimmun sjukdom. Personer som diagnostiserats med kolonsträngningar kan genomgå olika behandlingar beroende på orsak och svårighetsgrad av deras tillstånd. Tillvägagångssätt kan sträcka sig från kostförändringar till användningen av läkemedelsbehandling och i vissa fall kirurgi för att lindra koloninflammation.

Att fastställa orsaken till kolonsträngningar innefattar ofta flera diagnostiska och laboratorietester. En blodpanel och bildtestning i bukregionen, inklusive en datoriserad tomografi (CT) -sökning och röntgen, beställs vanligen. Det är inte ovanligt för vissa läkare att begära ett pallprov för att skicka för laboratorieanalys. I vissa fall kan en koloskopi också utföras för att minska risken för illamående.

Kolonsträngningar kan orsakas av en infektion i kolonvävnad, vilket sker med divertikulit. Kolon kan ibland hysa divertikula, eller påsar, i sin vävnad som lätt blåses och smittas av den bakteriebelastade fekalämnen som passerar genom. Eftersom vävnaden blir mer irriterad sväller den, störar tarmrörelserna och orsakar bukbehov.

En annan faktor som vanligtvis bidrar till kolonsträngning är kronisk inflammation. Ulcerös kolit, en form av inflammatorisk tarmsjukdom (IBD), är ett tillstånd som är märkt av inflammation associerad med närvaron av ulcerad kolonvävnad, och därmed dess namn. Det finns ingen känd, slutgiltig orsak till uppkomsten av detta progressiva tillstånd som i slutändan leder till omfattande ärrbildning i kolon.

I vissa fall är ett oförklarligt, överaktivt immunreaktion ansvarigt för början av kolonsträngningar. Crohns sjukdom är en autoimmun sjukdom där kroppens immunsystem attackerar hälsosam kolonvävnad vilket resulterar i omfattande inflammation. Den kroniska inflammationen orsakar en minskning av kolonpassagen som försvårar tarmfunktionen.

Personer som diagnostiseras med en minskning av tjocktarmen kan uppleva en rad tecken och symtom. Vanligtvis är diarré, förstoppning och buksmärta vanliga med alla former av strängningar. Andra tecken kan innefatta minskad aptit, feber och signifikant viktminskning.

Behandling av kolonsträngningar är vanligtvis beroende av svårighetsgraden och orsaken till symtomen. Dietary förändringar, såsom att öka eller minska ett fiberintag, och hemmetoder för att lindra obehag, såsom att använda en värmepanna eller blötläggning i ett bad med varmt vatten, rekommenderas ofta. När analgetiska läkemedel är oeffektiva, kan receptfria styrmedel, immunosuppressiva medel och antiinflammatoriska läkemedel ges. Antibiotiska mediciner ges rutinmässigt för att eliminera infektion. Kirurgi kan utföras för att skatta sjukdom eller döende kolonvävnad och abscesser, i vissa fall kan stränga kolonsträngningar kräva avlägsnande av hela kolon.