Vad orsakar taktila hallucinationer?

När en individ uppfattar känsla eller rörelse på kroppen utan en fysisk förklaring kan han eller hon diagnostiseras med taktila hallucinationer. Även kända somatiska hallucinationer bör dessa förnimmelser inte förväxlas med de som är relaterade till ett fysiskt tillstånd som ännu inte diagnostiserats: taktila hallucinationer antas vara neurologiska symtom som uppstår som följd av neurologisk eller hjärnbaserad dysfunktion. Sju stora orsakerna till taktila hallucinationer är narkolepsi, kokainmissbruk, missbruk av amfetamin, missbruk av fencyklidin, metamfetaminmissbruk, Delirium tremens och så kallad fantomarmsmärtor. Oavsett orsak kan hallucinationer vara ett försvagande symptom. En läkare ska kontaktas om någon av dessa hallucinationer uppträder.

Narkolepsi är en neurologisk störning som får människor att somna oväntat oväntat. Vanligen förekommer inte narcoleptiska sömnsepisoder genom trötthet och kan inträffa under normala aktiviteter. Människor somnar normalt och sover först i de tidiga stadierna av sömnen, går vidare till de djupare stadierna och går sedan in i snabb ögonrörelse (REM). Lider av narkolepsi går in i REM omedelbart efter att ha sovit, vilket kan orsaka taktila hallucinationer på grund av oregelbundna sömnmönster.

En annan vanlig fysisk orsak till dessa hallucinationer kan hittas i amputärer, eller personer som har haft en lem borttagen kirurgiskt. Dessa patienter kan uppleva vad som är känt som “fantom lemmar smärta”, känslan att den saknade lemmen finns kvar där. Ofta beskrivs en sådan smärta som en brännande eller stickande känsla och anses vara orsakad av hjärnans försök att “hitta” det saknade bifallet genom att skicka smärtsignaler till de skadade nerverna som en gång kunde ha tjänat området.

Kemisk missbruk orsakar ofta hallucinationer. Kokain är ett stimulerande läkemedel som lätt kan missbrukas på grund av dess beroendeframkallande egenskaper. Det kan tas på många sätt inklusive rökning, intag och snorting. I det första eller stimulerande stadium av kokainmissbruk kan hallucinationer inträffa när användarna inte är kemiskt beroende av läkemedlet.

Missbruk av amfetamin, även känd som hastighet, kan orsaka denna typ av hallucination. Till skillnad från kokainmissbruk förekommer inte taktila hallucinationer under stimuleringsfasen. Hallucinationerna är mer benägna att börja när överdriven användning eller beroende av drogen har inträffat.

En annan orsak till taktila hallucinationer är missbruk av fencyklidin (PCP). PCP är ett dissociativt läkemedel som blockerar hjärnsignaler. Detta läkemedel har allvarliga hallucinogena effekter och kan rökas, snarkas eller intas. Effekterna av läkemedlet är nästan omedelbara. PCP orsakar ofta hallucinationer som i sin tur kan ge användarna möjlighet att agera på ett sätt som är oförutsägbart eller våldsamt.

Metamfetamin, eller kristallmet, är mycket vanabildande och kan inducera psykos hos användare. Crystal meth är ett stimulerande läkemedel som tas oralt, snortas, rökt eller intagas och har extremt höga beroendeframkallande egenskaper. Biverkningarna av missbruk kan skapa känslan av buggar som kryper på huden.

Delirium tremens, även känd som “DTs”, kan också orsaka oförklarliga känslor. DT är en typ av delirium orsakad av alkoholuttag. När en person dricker tungt i en period av 10 år eller mer kan uttag av alkohol orsaka intensiva hallucinationer.