Vad orsakar utvidgade adenoider?

Adenoider är områden av lymfsvävnad som finns på baksidan av näsan och övre delen av halsen. Hos vissa människor, oftast barn, kan dessa områden förstoras och kan orsaka övre andningsproblem. Lymfvävnad är en del av immunsystemet. Det hjälper till att bekämpa bakterier och virus som försöker komma in i kroppen. När sådana mikrober tränger in i kroppen genom munnen och / eller näsan, kan adenoiderna bli inflammerade när de försöker slåss mot infektion. Denna inflammation och eventuell infektion som resulterar trots immunförsvarets försök att bekämpa det, kan leda till utvidgade adenoider.

I de fall där utvidgade adenoider är närvarande utan infektion, antas det ofta att det kan finnas en genetisk predisposition till stora eller problematiska adenoider. Vissa människor kan födas med en tendens att ha större än normala adenoider, eller adenoiderna kan svälla som svar på infektion. Om symtomen är svåra och länge kan kirurgi rekommenderas att ta bort dem.

Förstorade adenoider kan orsaka olika symptom, som snarkning, käpp eller rinnande näsa, andningssvårigheter genom näsan och sömnsvårigheter – eller de kan inte orsaka några symtom alls. När symtomen blir besvärliga för att se en vårdgivare, brukar han eller hon kontrollera adenoiderna för att se om de är smittade.

Om infektionen orsakas av bakterier, kan vårdgivaren förskriva antibiotika för att hjälpa till att döda bakterierna och minska inflammation i adenoidvävnaden. Obehandlade, förstorade adenoider orsakade av infektion kan leda till sekundära problem, såsom öron eller sinusinfektioner. I fall där svullna adenoider inte orsakar några symtom, och det kan bara märkas, till exempel vid vårdgivarens undersökning, kan ett vänt och se tillvägagångssätt för behandling rekommenderas.

När förstorade adenoider orsakar symptom som är svåra och länge, kan kirurgi för att ta bort dem rekommenderas. Kallas en adenoidektomi, denna operation är ibland kombinerad med borttagning av tonsill eller tonsillektomi. Tonsillerna ligger strax under adenoiderna och är gjorda av en liknande lymfatisk vävnad. De blir ofta förstorade tillsammans med adenoiderna vid infektioner.

Om utvidgade adenoider inte orsakar allvarliga symtom och / eller eventuella infektioner som är relaterade till dem effektivt kan behandlas, rekommenderar många vårdgivare att de lämnas på plats. Detta beror typiskt på det faktum att adenoiderna i de flesta fall blir mindre och mindre när människor blir äldre. När en person når vuxen ålder, har adenoiderna vanligen krympt till den punkt som de sällan orsakar problem.