Vilka hälsofördelar kommer från att använda en bastu?

En bastu är ett slutet rum som kan värmas med hjälp av en elvärmare, infraröd värmare eller vedspis. Den förhöjda temperaturen i rummet kan göras mer intensiv med användning av ånga eller vänster torr, beroende på badarnas smak. De har många hälsofördelar och har använts i olika former i århundraden över hela världen, allt från den traditionella finska bastun till den infödda amerikanska svettstugan. Många gym och spa har en torrbastu tillgänglig för kunder som vill använda den, och vissa konsumenter har dem hemma för frekvent användning.

När någon går in i en bastu, orsakar den ökade temperaturen en höjd i hjärtfrekvensen och ökar också cirkulationen. Blodkärl och kropp blir mer flexibla, och metabolismen ökar också. Dessa fysiologiska reaktioner har ett antal positiva hälsoeffekter på kroppen, speciellt vid rutinmässig användning. Man tror att de flesta hälsoeffekterna hos en vanlig bastu kan uppnås även i infraröd.

Den ökade cirkulationen som följer av regelbunden användning har fördelar i extremiteterna och huden. En bastu öppnar också hudens porer för att hjälpa kroppen att uttrycka toxiner, som utförs i svett som härrör från hög temperatur. Att ta bastu kan hjälpa till att avvärja kalla symtom, lindra ömma muskler och väcka kroppen samtidigt som känslan av stress och olycka minskar. Frekventa badare säger ofta att de känner sig mer fridfulla och avslappnade efter att ha satt i en, och vissa tar tillfället i akt att meditera så att känslan ökar.

Traditionellt växlar folk varma och kalla när de bastar. De flesta spenderar 10-20 minuter i en innan du går ut och tar en kall dusch eller dunkar för att stänga porerna. Kroppen får vila ute i samma tid som det var innanför en annan bastun börjar. Detta minskar stressen på kroppen, och gör det också möjligt för batar tid att dricka vatten och slappna av.

Det finns några försiktighetsåtgärder för bastuanvändning: badare ska dricka mycket vatten före, under och efter upplevelsen och bör avstå från alkohol. Om yrsel eller illamående upplever, ska björnen gå ut omedelbart och svalna. Användning av en bastu kan vara kontraindicerad för personer som har medicinska problem som högt eller lågt blodtryck, hjärtsjukdom eller graviditet. Om du är osäker på om du är säker för dig, kontakta din läkare.