Vad är för och nackdelar med hjärnaneurysmoperation?

En hjärnaneurysm, eller cerebral aneurysm, är en ballongbildning eller överdriven utvidgning av ett blodkärl i hjärnan. Blödning från ett brutet blodkärl är i de flesta fall en medicinsk nödsituation och behandlas typiskt med hjärnaneurysmoperation. Några av fördelarna med denna procedur är att stoppa blödningen och hålla en aneurysm från att växa vidare. Nackdelarna eller riskerna innefattar möjligheten till en ökning av mängden blödning, skador på hjärnvävnad och utveckling av stroke.

Aneurysm klippning är en form av hjärnaneurysm kirurgi som en läkare brukar använda för att klippa ett blodkärl över halsen av en aneurysm. Denna klipning resulterar vanligtvis i ett stopp av blödning från en bristad aneurysm. I vissa fall kan en avbruten aneurysm upptäckas under ett medicinskt test, såsom ett magnetiskt resonansbildnings (MRI) test eller en datoriserad tomografi (CT) -sökning. Vissa kirurger kan behandla ostörda aneurysmer med klipping. I vissa fall kan patienter genomgå denna typ av hjärnaneurysmkirurgi efter att ha anlänt till ett akutrum på ett sjukhus efter ett brott.

Under aneurysmklippning utför en kirurg ofta en kraniotomi genom att borra ett hål i patientens skalle för att ge tillgång till aneurysmen. Efter att ha fått kontroll över blodflödet genom en aneurysm, fäster en doktor ett klipp i blodkärlet i de flesta fall. Kirurgen stänger i allmänhet craniotomin efter att klippet har lyckats på plats. En individ kan förbli i en intensivvårdsenhet i några dagar till några veckor efter operationen och genomgå noggrann övervakning för att identifiera eventuella komplikationer.

I vissa fall kan patienter utveckla komplikationer efter hjärnaneurysmkirurgi såsom stroke eller anfall samt blödning. Patienter som är allergiska mot anestesi kan utveckla en allergisk reaktion efter operationen. I de flesta fall växer aneurysmer inte tillbaka efter att de har klippts kirurgiskt. Patienter som har upplevt hjärnskador från en bristad aneurysm kan återvinna hjärnfunktionerna inom några månader eller år efter operation i vissa fall.

En mindre invasiv form av hjärnaneurysmoperation är endovaskulär aneurysmspolning. Under denna procedur sätter en kirurg i allmänhet en kateter genom ett blodkärl i ljummen och tränger det genom patientens blodomlopp tills aneurysmen nås. En trådspole i katetern sätts vanligtvis in i aneurysmen för att stoppa blodflödet och uppmuntra blodkoagulering. Denna mindre invasiva behandlingsform kan vara säkrare än kirurgisk klipning för vissa patienter, men det kan också öka risken för postoperativ blödning.