Vad betyder “slå på väggen”?

“Slår på väggen” är en term som idrottare använder för att beskriva tillståndet där de fysiskt slutar ånga. Detta sker vanligen när en person använder upp de flesta näringsreserver som lagras i kroppen. Efter att ha slagit på väggen kan utövare känna sig extremt trötthet och oförmåga att röra sig – de kan till och med uppleva några mentala effekter. Om en person försöker fortsätta att träna efter att ha slagit på väggen kan han gå ut ur utmattning.

För att undvika att slå på väggen, kommer de flesta idrottare att försöka öka sitt kolhydratintag före varje ansträngning. När människor utför någon form av motion, kommer kroppen i allmänhet att bränna antingen fett eller kolhydrater. En persons kropp brinner fett långsammare och effektivt, men det är svårare för kroppen att få tillgång till fett. Kolhydrater brinner snabbare, men de springer också snabbt ut.

Under en idrottsföreställning sköter idrottare sig ganska hårt. De kan initialt förlita sig mer på kolhydrater under de tidiga delarna av en händelse. När en person använder sina kolhydratbutiker, kommer kroppen i allmänhet att byta till uteslutande brinnande fett, och då kan en person slå den ordspråkliga väggen om de trycker på saker för långt.

En av de viktigaste effekterna av att slå väggen är känslomässig. Människor kan förlora sin känsla av körning och plötsligt känna sig deprimerad. De kan också drabbas av en allmän förvirring, och de kan ha problem med att tydligt tänka på vad de försöker göra. Vissa experter anser att dessa mentala effekter orsakas av en överflöd av serotonin i hjärnan, vilket verkar vara en vanlig effekt av att sluta med kolhydratenergi.

En annan bidragande faktor som kan få människor att slå väggen kan vara otillräcklig hydrering. Kroppen behöver vanligtvis vatten för att utföra de flesta aktiviteter, och någon form av uthållighetsbaserad sport kommer ofta att orsaka så mycket svettning, speciellt om temperaturen är hög. Ibland kan idrottare inte hydratisera sig tillräckligt innan de utför en aktivitet, och som ett resultat kan de slå väggen snabbare än vad de normalt skulle göra.

I vissa studier har kvinnor visat mer lämplighet för uthållighetsbaserade sportevenemang än män. Vissa experter tror att detta kan bero på att deras kroppar är mer inställda att bränna fett under ansträngning. Detta skulle generellt leda till en högre nivå av energieffektivitet, även om män kan potentiellt kompensera skillnaden genom att ändra deras kosttillvägagångssätt.