Vad indikerar slem färg?

Slem kan utsöndras från flera olika delar av kroppen, inklusive näsan, öronen, läpparna och könsorganen. Slam skyddar kroppen från skadliga bakterier, men dess färg kan indikera hälsa eller ett potentiellt problem. Normal slemfärg är klar eller vit, men den kan vara gul, grön eller brun. Mucus färg kan hjälpa människor att upptäcka sinus problem eller infektioner i kroppen.

Tydlig slem är sannolikt ett tecken på att en person är bra om det inte är en konstant dropp. Om det finns en stor mängd av klart slem som droppar från näsan, kan det indikera att det finns någon typ av sinusproblem. Allergier kan också orsaka att människor har näsdropp med klart slem som kan bli irriterande. Om en person upplever för stora mängder slem kan de behöva se en läkare.

Ibland kan färgen på slem förändras från klar till vit. Att äta för många mejeriprodukter kan orsaka slem att bli vit. Det kan också se vit om en förkylning eller allergier förvärras. Om slem blir tjockare, kan det ofta gå från klar till vit också.

Om kroppens slemfärg ändras till gult, kan detta indikera någon typ av virus. Kroppen kan slåss mot viruset, men kan också få sinusinfektion. En bröstinfektion, som bronkit, kan orsaka att gul slem uppträder i halsens baksida. En person som ser gul slem kan vilja konsultera en läkare om ett potentiellt virus eller en infektion.

Vissa virus eller bakterieinfektioner kan ge en person grön slem. När en person upplever kalla symtom som verkar bli värre, kan slem förändras från gult till grönt. Svåra allergier kan också orsaka grön slem. Slemmen blir tjock och grön kan orsaka obekväma trängsel och sinus tryck.

Slimfärgen hos personer som röker cigaretter är ofta brun. Detta beror på att deras bihålor är irriterad av tobaksröket. Slem kan också se brun eller röd eftersom det har blod blandat i det. Nasalpolyper eller irriterad nässmembran kan orsaka att blod blandas med slem.

Gult, grönt eller brunt slem kan vara ett tecken på något fel i kroppen. När som helst slem är en avfärgad eller extrem, är det klokt att se en läkare att kontrollera efter infektioner. Det finns många medicinska behandlingar för sinusinfektioner, allergier eller andra bihålsproblem som kan uppstå.