Vad orsakar magont och kräkningar?

Magont och kräkningar kan förekomma av olika orsaker. En sjukdom som mageinfluensan eller magsvirus är en av de vanligaste orsakerna, och kan också åtföljas av diarré. Allvarligare sjukdomar som blindtarmsinflammation eller sår kan också orsaka dessa symtom. Matförgiftning är en annan av de vanligaste orsakerna till illamående och magont. Matallergier eller känslighetskänsligheter, rörelsesjuka, överindulgering i alkohol eller andra ganska enkla skäl kan också orsaka dessa symtom, som vanligen kommer att passera inom några timmar eller en dag. Illamående och kräkningar fortsätter typiskt av magkramper, vilket kan vara ett tidigt varningsskylt att man har ätit något dåligt.

Vanligtvis kommer magont och kräkningar inte att vara längre än 24 timmar, oavsett orsak. Om de gör det kan de leda till potentiellt farlig eller till och med dödlig uttorkning, så det är viktigt att få medicinsk behandling. Dessutom, om dessa symtom varar i mer än en dag eller två, kan de indikera ett allvarligare tillstånd som blindtarmsinflammation. Ofta kommer detta att indikeras av närvaro av feber, vilket vanligtvis inte uppstår med ett enkelt magevirus, även om influensan kan orsaka feber. Det är viktigt att noggrant övervaka alla symtom för att avgöra om medicinsk behandling är nödvändig.

Det är sällsynt att matkänsligheten kommer att orsaka magont och kräkningar, men ibland kommer människor med en matallergi att uppleva dessa symptom efter att ha konsumerat maten. Matförgiftning är en mycket vanligare orsak till dessa symtom, igen, dessa symptom kommer typiskt att passera inom en dag eller två, men svårighetsgraden av matförgiftning kräver ofta ett besök i akutmottagningsrummet för att bara förhindra uttorkning. Man får typiskt IV-vätskor i några timmar och släpps ut. Narkotikamedicinering kan också ges i akuten.

Vissa människor tycker att de kommer att uppleva magont och kräkningar efter att ha druckit för mycket alkohol. Andra tycker att rörelsesjukdom orsakar dessa symtom. Under alla omständigheter är det bäst att vara hydratiserad genom att dricka klara vätskor. Många människor hittar en platt gingeröle som är speciellt användbar för att lösa magen. Vanliga livsmedel som torrt rostat bröd, saltade krackor eller vitt ris kan också vara till hjälp vid upplösning av magen, men det är bäst att inte återinföra mat till kosten tills kräkningar har upphört.