Vad orsakar en svullen näsborre?

Några saker kan orsaka svullnad näsborre, inklusive säsongsallergier och bihåleinflammation. En svullnad näsborre kan också uppstå när hårsäckar infekteras med bakterier. Denna typ av infektion är känd som follikulit. Brist på luftfuktighet som leder till torr slemhinnor kan också leda till att näsborrarna blir svullna och inflammerade. Även om det anses vara ovanligt, kan cancer som har metastasiserats i näshålan orsaka att näsborre sväller.

I vissa fall kan en skada eller ett slag mot näsan resultera i en svullnad näsborre eller näsborrar. Detta skulle inträffa som nasal membranbrott, vilket orsakar blödning i näshålan. Svullnad i näsborrarna kan uppstå som ett resultat av trycket från blödning och rivna membran. Personer som lider av en bruten näsa upplever ofta smärtsam svullnad utanför näsan, liksom näsborrarna.

Kirurgi på nässtrukturen kan också orsaka postoperativ näsborrehöjning. Detta kan innefatta öppna eller slutna kirurgiska ingrepp. Rhinoplasty, som är en typ av kosmetisk kirurgi som vanligtvis kallas näsa jobb, kan ibland orsaka svullnad.

Vissa individer som har näspolyppar kan uppleva näsborrehöjning. När näsfoderet blir inflammerat, antingen från infektion eller skada, kan polyper förekomma. En polyp är en liten klump av fibrös vävnad som kan blöda. Nasalpolyper har varit kända för att orsaka svullnad inuti näsborre, tillfällig smärta och andningssvårigheter. Behandling av näspolyper kan innefatta medicinering eller i vissa fall kirurgi.

Kokainmissbruk är en annan orsak till svullna näsborrar. Detta inträffar när individen inhalerar läkemedlet i kraftfull form. Under en tid kan kokain skada näsvävnaden och membranen, vilket leder till blödning, inflammation och svullnad.

Allergisk rinit är ett annat ord för nasalallergier, vilket kan orsaka nysning, rinnande eller stupad näsa och inflammerad eller svullna näsborrar. Dessa allergier är ofta säsongsbetonade, med symtom som uppträder vid vissa tillfällen under hela året, eller när pollenräkning är särskilt hög. Individer kan också vara allergiska mot dammkvalster eller däggdjur, som båda kan orsaka symtom som rinnande näsa, nysningar och svullnad i näsborrarna.

Rhinophyma är ett tillstånd som ibland kallas rosacea i näsan. Detta orsakar ofta allvarlig rodnad på utsidan av näsan. Rhinophyma kan också orsaka inflammation och svullnad i näsborrarna. En hudläkare kan diagnostisera detta tillstånd och förskriva den mest effektiva behandlingen för tillhörande symtom.