Vad orsakar ett högt monocytantal?

Monocyter är vita blodkroppar som är gemensamma för blodet hos alla ryggradsdjur och de hjälper immunsystemet att fungera ordentligt. Det finns ett antal skäl till ett högt monocytantal, vilket också kan kallas monocytos. Några av anledningarna kan vara stress, virusfevers, inflammation och organnekros. Kompromitterad blodtillförsel och skador är båda potentiella orsaker till organiska cellers nekros. Infektion kan vara en annan orsak till ett högt monocytantal.

En läkare kan beställa ett monocyt blodtalstest för att kontrollera för ökade nivåer av monocyter. Det finns ett antal skäl till detta test, från en enkel hälsokontroll till personer som lider av hjärtattacker och leukemi. Komplikationer med blod och cancer är två andra orsaker till att detta test kan utföras. Blod dras vanligtvis från en ven i armen och resultaten är vanligtvis tillgängliga några dagar senare. Testet kan vara tidsbestämt under en fasta tid så att mat eller vätska inte stör resultaten.

Röda celler är vanligtvis mer talrika i blodet än vita celler, men vita celler kan öka när det finns en infektion i kroppen. Detta beror på att vita cellerna reser till infektionsområdet för att utrota det. Cellerna uppnår detta genom att producera antikroppar som “äter” de bakterier som skadar kroppen, och även om stora antal vita celler kan bli avlivade, fortsätter vissa av dem att bekämpa infektionen om den återvänder.

Det finns ett antal olika typer av vita blodkroppar. Dessa kan inkludera lymfocyter, makrofager, neutrofiler och basofiler. Ett högt monocytantal tenderar att peka mot närvaron av en bakteriell infektion, medan en upphöjd neutrofilnivå också kan vara en indikation på infektion, såväl som artrit och fysisk stress efter invasiva förfaranden såsom hjärtkirurgi. Personer med lägre vita cellantal tenderar att ha komprometterat immunsystem och kan vara mer mottagliga för att få förkylningar.

En hög monocytantal i sig informerar inte helt en läkare om det faktiska underliggande problemet. Det finns ett antal sjukdomar som kan orsaka detta tillstånd att inträffa. Några av dessa kan inkludera mononukleos, malaria och tuberkulos. En läkare kommer att använda den information som samlas in från blodräkningen som ett verktyg i samband med en fysisk undersökning och patientens medicinska historia för att fastställa orsaken till ökade nivåer av monocyter.