Vad orsakar ringning i öronen?

Ring i öronen är vanligtvis associerad med ett tillstånd som kallas tinnitus. Även om de två termen ofta används synonymt, kan tinnitus hänvisa till en rad olika ihållande ljud som en person kanske hör inuti öronen i motsats till att komma från utsidan. Andra ljud som är vanliga är summande, vildhårande eller statiska ljud. Det finns många saker som kan orsaka ringning eller andra tinnitus symptom, och det bör alltid utvärderas av ett vårdpersonal för att utesluta potentiellt farliga förhållanden.

Vissa människor kan märka ringa ring i öronen när de har förkylningar och utvecklar öroninfektioner. Något som oskyldigt som vaxaktig uppbyggnad i öronen kan också skapa ringning. Det är mycket vanligt att människor utsätts för höga ljud, som vid en rockkon Concert, för att tillfälligt skada hörseln och skapa tinnitus. Ljudtrauma mot öronen regelbundet kan orsaka betydande hörselnedsättning.

Ett antal olika mediciner är också associerade med detta problem. Några former av oral preventivmedel har kopplats till tinnitus, och några antibiotika kan få det som en bieffekt. Vanligtvis är bruset kopplat till aspirin och ibuprofen, andra icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel (NSAIDS) kan också skapa problemet. En vanlig biverkning av aspirinöverdos är tinnitus, men tillståndet kan uppstå även när läkemedel tas i lägre och säkrare mängder. Människor som tar regelbundet läkemedel kanske vill stanna i några dagar, med godkännande av vårdpersonal, för att se om detta löser villkoret. Andra tycker att sänka deras koffeinintag kan också lindra detta irriterande problem.

Ibland är ringen i öronen kopplad till allvarliga medicinska tillstånd. Personer med högt blodtryck, sköldkörtelbrist eller diabetes kan uppleva tinnitus regelbundet. De som upplever fortsatt ringning bör få en fullständig medicinsk upparbetning för att utesluta dessa farliga förhållanden eller att diagnostisera dem och börja behandling.

I sällsynta fall kopplas ringsignaler till en godartad tumör som kallas ett akustiskt neurom. Tumören uppstår mellan den vestibulära och cochleära nerven, som ofta kallas den åttonde vestibulära-cochleära nerven. I de flesta fall förekommer tumören endast på ena sidan, och ringen är endast kopplad till ena sidan. Även om tumören ligger nära hjärnan är det vanligtvis möjligt att ta bort det med kirurgi, och det brukar inte återkomma. Större tumörer kan vara svåra att ta bort och kan skada hörseln, operationen är mycket känslig och patienterna måste följas efterpå för eventuell hörselnedsättning.