Vad orsakar magkramper?

Kramper i buken är ett smärtsamt tillstånd som orsakas av sammandragningar av musklerna i och runt buken. Smärtan kan vara akut och plötslig eller kronisk och gradvis. Även om de flesta fallen orsakas av mindre sjukdomar, kan svår kramper ibland vara ett tecken på ett allvarligare tillstånd. Mild till måttligt bukbehov är generellt ett symptom på matsmältningsbesvär eller menstruation, men allvarligare smärta kan orsakas av cancer, inflammation i ett organ eller graviditetsrelaterade sjukdomar.

Många fall av magkramper orsakas av saker som diarré, matförgiftning, förstoppning, laktosintolerans eller överdriven gas. Mer allvarliga problem med matsmältningssystemet, såsom irritabelt tarmsyndrom (IBS), sår, divertikulär sjukdom, tarmhinder eller bråck kan också orsaka kramper. Inflammation i bukspottkörteln, Crohns sjukdom och ulcerös kolit orsakar ofta också buksmärta.

Kvinnor kan uppleva magkramper på grund av tillstånd som påverkar äggstockarna och livmodern. Menstruationskramper är en av de vanligaste orsakerna till buksmärta för kvinnor, men andra störningar kan också orsaka en liknande känsla. Dessa inkluderar endometrios, ett tillstånd där celler från livmodern börjar växa i andra delar av kroppen och livmoderfibroider, som är godartade tumörer i livmoderns väggar. Vissa kvinnor upplever också smärta av cystor av äggstockar, vilka är små säckar av vätska som är generellt godartade men kan orsaka smärta om de blir för stora.

Gravida kvinnor är generellt benägen för gas och förstoppning, vilket får dem att få kramper, men de kan också uppleva smärta då magen ligament sträcker sig för att rymma barnet. Större delen av tiden är magkramper under graviditeten inget att oroa sig för, men skarp smärta och blodig urladdning kan vara ett tecken på en ektopisk graviditet, missfall eller arbete. Preeklampsi och placentabropp kan också orsaka allvarlig buksmärta. Varje situation där en kvinna upplever plötslig, långvarig buksmärta, särskilt med huvudvärk, illamående eller blodig urladdning, ska omedelbart behandlas av en sjukvårdspersonal.

Människor får ibland magkramper på grund av problem med organ som ligger nära bukhålan. Detta kallas hänvisad smärta eftersom obehaget överförs till buken från ett annat område av kroppen. Några vanliga orsaker till denna typ av smärta är njursten, gallblåsersjukdom och urinvägsinfektioner. Människor kan också få hänvisad smärta från tillstånd i bröstet, som hjärtsjukdom eller lunginflammation.

Vissa former av cancer kan leda till magkramper, särskilt i senare skeden. Detta är särskilt vanligt med cancers i levern, magen och reproduktionsorganen. En annan mindre vanlig orsak är somatiseringsstörning, ett känslomässigt tillstånd som främst finns hos barn som orsakar symtom som buksmärta och strep hals. I sällsynta fall kan smärta i buken vara en indikation på en medicinsk nödsituation, till exempel när ett organ brister. När detta inträffar innehåller ytterligare symtom ofta en mage som är hård vid beröring, feber och illamående eller kräkningar. Detta händer oftast med bilagan, men kan också ske med andra organ.

Behandlingen av magkramper involverar nästan alltid den underliggande orsaken. Det är generellt säkert att behandla milda till måttliga symtom med överklagande smärtstillande medel som acetaminophen och ibuprofen, fastän de inte är säkra för personer med vissa tillstånd, inklusive sår och leversjukdom. Smärta från matsmältningsbesvär eller gas kan ofta lindras med antacida. Människor brukar också ofta använda värmekuddar eller varmvattenflaskor för att lindra buksmärtor, särskilt från menstruationskramper. För tillstånd utan botemedel, som IBS, ordinerar läkare vanligtvis en antispasmodisk eller antidiarrheal medicinering. Alla som upplever allvarlig eller långvarig kramper, kräkningar, förstoppning eller blodig urladdning eller avföring bör se en sjukvårdspersonal.