Vad är en biopsykosocial bedömning?

Den biopsykosociala bedömningen hänvisar till en rad frågor som ställts i början av behandlingen av en individ som får information om individens stora fysiska (bio), psykiska och sociala problem. Detta tillvägagångssätt kallas helhetligt eftersom det förklarar att separata problem ofta är relaterade. En fysisk sjukdom kan påverka social interaktion eller psykologisk funktion, eller en social och familjär bakgrund kan påverka ett biologiskt eller psykiskt problem. Genom att ställa en rad frågor som kan fastställa de viktigaste elementen i vart och ett av dessa områden kan en bättre behandlingsplan erhållas.

Ett antal utövare använder biopsykosocial bedömning, inklusive socialarbetare, psykiatriker, läkare av osteopati och psykoterapeuter. Inte alla medicinska eller terapeutiska utövare använder denna blankett. Vissa hävdar att det automatiska antagandet att biologiska, psykologiska och sociala sfärerna är relaterade är oförutsedda. De flesta utövare argumenterar omvänt att hela är större än summan av delarna och det finns ökande bevis för att varje sfär har ett starkt inflytande på de andra sfärerna.

Det är användbart att undersöka några av de frågor som kan ställas in i en biopsykosocial bedömning. Frågor som täcker den biologiska sfären kan innefatta vilken historia som helst av sjukdomar, missbruk, kirurgi, medicinering och sjukdomshistoria. Sociologiska frågor kan handla om familj, bostadsarrangemang, relationer, ekonomi och stabilitet i arbets-, hem- och skolarrangemang. Psykologisk bedömning kan ha frågor som täcker förekomsten av psykisk sjukdom, starka stressfaktorer som nyligen förlorade och risk för självmord.

En biopsykosocial bedömning kan ta en till två timmar, beroende på omfattningen och hur mycket historia en kund har. För att spara tid kunde patienten fylla i delar av bedömningen, till exempel en familjehistoria av sjukdomar. Vissa bedömningar är mer djupgående än andra. En kompetensbaserad bedömning kan också innefatta att få information som anses vara styrka baserad, och denna modell används ofta i socialt arbete med direkt praktik, där den styrka-baserade metoden gynnas. En socialarbetare kan notera egenskaper som bevisad förmåga att återhämta sig från problem (motståndskraft) eller starka familjeband som kan hjälpa en person att återhämta sig från ett aktuellt problem.

Medan bedömningen är holistisk, riktar den sig ofta mot att behandla ett problem i en specifik sfär. En doktor i osteopati skulle vilja behandla ett medicinskt eller bioproblem och kan titta på hur psykosociala funktioner bidrar till det. Terapeuten skulle kunna hjälpa en patient med en psykologisk fråga och skulle utvärdera sina sociala och fysiska komponenter. Socialarbetaren kan försöka lösa en kunds sociala problem och vill veta de biologiska och psykologiska aspekter som kan förvärra den.

Varje bra biopsykosocial bedömning måste ta hänsyn till att människor antingen kan avsiktligt eller genom utelämnande. Löpande bedömning efter en inledande undersökning är användbar för att avgöra om ett problem har undersökts på alla tre områden eller om ny information skapar nya sätt att visualisera en riktade fråga.