Vad är symptomen på vätska i äggledarna?

Med vätska i äggledarna kan ett tillstånd som även kallas hydrosalpinx orsaka ett antal symtom hos drabbade kvinnor. Det vanligaste symptomet är kronisk bäckensmärta, vilket kan orsaka betydande nöd och begränsa kvinnans förmåga att fungera. Kortvarig bäckensmärta kan också observeras. Vissa patienter har ingen smärta men får istället problem med fertilitet som ett resultat av sina onormala reproduktionsområden. Andra kvinnor med hydrosalpinx är fria från symtom och upptäcker bara att de har tillståndet ibland.

Kanske är det vanligaste symptomet som kvinnor upplever som ett resultat av att ha vätska i äggledarna en kronisk bäckensmärta. Den typ av smärta som upplevs kan variera mycket, men kvinnor kan känna sig smärta, kramp eller skarp smärta. Det ligger normalt i regionen under navelknappen. Ofta känns denna smärta dagligen under längre tid än en sexmånadersperiod, och orsakar kvinnor en betydande dysfunktion och oförmåga att utföra sina dagliga aktiviteter.

Förutom att orsaka kronisk bäckensmärta kan vätska i äggledarna också leda till mer kortvarig smärta. Till exempel kan kvinnor uppleva smärta halvvägs genom sina menstruationscykler vid tidpunkten för ägglossningen. Äggets rörelse från äggstocken till livmodern genom det onormala äggledaren orsakar denna smärta. Kvinnor kan också uppleva smärta med samlag som ett resultat av skadade äggledare.

Ett annat symptom på hydrosalpinx kan vara problem med fertilitet. Detta kan presenteras på ett antal sätt. Kvinnor kan få problem att bli gravid efter att ha regelbundet, oskyddad sex i månader till år. Det onormala äggledaren hindrar det mogna ägget från att transporteras från äggstocken till livmodern, vilket gör det svårt att befruktning av ägget och implantation av embryon i livmoderväggen. Å andra sidan kan kvinnor bli gravid, men lider av en ektopisk graviditet eftersom det befruktade ägget implantat utanför livmodern som ett resultat av det onormala äggledaren.

Vissa kvinnor som har ackumulering av vätska i äggledarna kan vara asymptomatiska. De har inga problem med sina menstruationscykler, med att kunna bli gravida och ha kronisk smärta i bäckenregionen. Närvaron av hydrosalpinx kan noteras på en bildbehandling som gjorts för andra ändamål helt och hållet. Till exempel kan en CT-scan (computed tomography) på ett tillfälligt sätt lyfta fram den onormala uppsamlingen av vätska i denna del av den kvinnliga reproduktiva sektionen. Om detta händer kan ibland en ytterligare upparbetning som innehåller antingen ytterligare bildstudier eller biopsi krävas för att säkerställa att massan som ses på bildtestet bara är en hydrosalpinx och inte en godartad eller malign tumör.