Vad är tecknen på en allergisk reaktion på kiwi?

En allergisk reaktion mot kiwi kan förekomma hos någon, även om det är vanligare bland barn än vuxna. Denna allergi kan ta på sig olika former, allt från mild till potentiellt livshotande. Oral allergisyndrom är den vanligaste typreaktionen och innebär symptom som brännande, klåda och svullnad i munnen. Björk pollenallergier och latexallergier är nära kopplade till kiwiallergier och kan bli allvarliga för att orsaka andningssvårigheter eller till och med dödsfall.

Den vanligaste typen av allergisk reaktion på kiwi kallas oral allergisyndrom. Denna typ av reaktion orsakar vanligtvis att munen tippar, kliar eller brinner efter att kiwi har konsumeras. I vissa fall kan munnen, läpparna eller tungan börja svälla. Till skillnad från mer allvarliga allergiska reaktioner, brukar symtomen vanligtvis bara några sekunder eller upp till några minuter. Om symtomen kvarstår eller om andningen blir svår, bör patienten omedelbart kontakta läkare.

I vissa fall kan en allergisk reaktion bero på det som kallas björk pollenallergi. De proteiner som orsakar allergier mot björkpollen är mycket liknar de i kiwifrukter, så reaktionerna kan likna varandra. Oralt allergisyndrom är den vanligaste typen av reaktion bland de som har björk pollenallergi och är mindre benägna att uppstå när frukterna kokas istället för att ätas rå. Ytterligare symptom kan innehålla yrsel, snabb puls och lågt blodtryck. Människor som har björk pollenallergi kan också ha reaktioner på livsmedel som äpplen, persikor eller potatis.

I vissa situationer kan en allergisk reaktion på kiwi vara kopplad till latexallergi. Dessa symtom kan innehålla orala symtom, gastrointestinala störningar eller andningssvårigheter. Om ansiktssvullnad uppstår tillsammans med andningssvårigheter eller medvetslöshet kan en allvarlig och potentiellt livshotande allergisk reaktion som kallas anafylaxi förekomma. Denna kombination av symptom ska behandlas som en medicinsk nödsituation, eftersom brist på korrekt syrgasflöde kan orsaka permanent hjärnskada eller död inom några minuter. En injicerbar medicin som kallas epinefrin ordineras vanligtvis för dem som någonsin har haft en anafylaktisk reaktion och kan vara livräddande om en annan reaktion uppstår.