Vad är tecknen på en overdosering av levotyroxin?

Levotyroxin är ett läkemedel som generellt föreskrivs för behandling av hypotyreoidism, ett tillstånd där sköldkörteln inte producerar tillräcklig mängd hormoner. De hormoner som frigörs av sköldkörteln är främst ansvariga för att kontrollera metabolism och tillväxt. Otillräckliga hormonnivåer kan leda till symtom som viktökning, trötthet och håravfall. Levotyroxin är en syntetisk version av ett naturligt förekommande sköldkörtelhormon och kan hjälpa till att återställa hormoner till en hälsosam nivå för att behandla hypothyroidism. Även om det generellt anses vara säkert, om lämpliga doseringsanvisningar inte följs kan en potentiellt farlig levotyroxinöverdos uppstå och kräva omedelbar medicinsk behandling.

En av de vanligaste tecknen som kan uppstå och indikerar en overdosering av levotyroxin är en plötslig och onormal förändring av hjärtets funktion. Angina, ett tillstånd där hjärtat inte får tillräckligt med blod, kan uppstå om för mycket av sköldkörtelhormonet är närvarande i blodomloppet. Huvudsymptomen på angina är vanligtvis svår smärta eller täthet i bröstet. Om du tar överdosering av medicinen kan det också leda till att hjärtat slår i oregelbundna intervaller, eller att slå mycket snabbare än normalt.

Hjärtfunktionsavvikelser tenderar att vara huvudskyltarna för en overdosering av levotyroxin, men andra symptom kan också uppstå som i allmänhet kräver akut medicinsk behandling. En person som har en farligt hög mängd sköldkörtelhormon i hans eller hennes blodomlopp kan ha problem som kontrollerar rörelsen, vilket kan sträcka sig från mild tremor till fulla anfall. En överdos kan också orsaka kräkningar, diarré, andningssvårigheter, smärta i benen och förvirring.

Ta levotyroxin kan leda till vissa biverkningar som normalt anses vara normala, men kan misstas vid överdoseringstegn om en patient inte är medveten om skillnaderna. Läkemedlet kan orsaka symtom som förändringar i vikt eller aptit, huvudvärk, sömnsvårigheter, illamående, feber, förändringar i menstruationsflödet, tillfällig håravfall och buksmärtor. Dessa biverkningar kommer vanligen att dämpa sig efter regelbunden användning av medicinen, men läkarvård kan vara nödvändig om effekterna förvärras eller inte så småningom går bort på egen hand. Tremor, kräkningar och diarré är symtom som kan uppstå som både normala biverkningar och efter en överdosering, vilket orsakar förvirring för vissa patienter, men dessa symtom anses vanligtvis endast vara potentiellt farliga när de kombineras med det onormala hjärtfunktionen som ofta är den viktigaste Tecken på en överdos av levotyroxin.