Vad orsakar ett onormalt leverfunktionstest?

En patient kan ha ett onormalt leverfunktionstest av många skäl. Generellt är höjningar i dessa laboratorietester orsakade av leverskador. Ett antal infektioner, inklusive de som orsakas av hepatitvirusen, orsakar att dessa test är onormala. Läkemedel eller andra ämnen som är giftiga för levern kan också orsaka onormala resultat. Sjukdomar med ursprung i levern, inklusive icke-alkoholisk steatohepatit, kan också leda till onormala resultat på leverfunktionstest.

En orsak till att ha ett onormalt leverfunktionstest är infektion. Virus, inklusive hepatit A, hepatit B, hepatit C och hepatit E, kan orsaka antingen akuta eller kroniska förändringar i leverfunktionstesterna. Av den anledningen kommer de flesta patienter med förhöjda leverprov att få sitt blod testat för bevis på infektion med dessa virus. Andra virus, inklusive Epstein-Barr-viruset (EBV), cytomegalovirus (CMV) och humant immunbristvirus (HIV) kan skada levern. Bakteriella infektioner och parasitära infektioner kan också infektera levern, men virus tenderar att mer infektera detta organ jämfört med andra typer av patogener.

Många olika läkemedel eller andra intagade ämnen kan orsaka ett onormalt resultat på ett leverfunktionstest. Alkohol är mycket giftigt för levern och påverkar vanligtvis leverns förmåga att göra sitt jobb. Läkemedel inklusive acetaminofen, de i statinklassen mediciner, metotrexat och kemoterapeutiska medel är också vanliga orsaker till förhöjningar i dessa test. Även naturliga läkemedel, inklusive örter och vitaminer, kan orsaka skador på levern. Av denna anledning måste läkare som undersöker orsaken till att en patient har ett onormalt leverfunktionstest noggrant ifrågasätta patienten om alla mediciner och andra ämnen som tagits under de senaste månaderna.

Andra sjukdomar med ursprung i levern kan också orsaka ett onormalt leverfunktionstest. Non-alcoholic steatohepatitis (NASH) utvecklas hos många patienter i samband med fetma, diabetes eller förhöjda blodkolesterolnivåer, och detta tillstånd orsakar milda höjningar i leverfunktionstester. Detta är en av de vanligaste leversjukdomarna som gör att patienterna får onormala laboratorieresultat. Sällsynta sjukdomar som Wilsons sjukdom, alfa-1-antitrypsinsjukdom, hemokromatos, autoimmun hepatit och primär gallkirros kan även orsaka förhöjningar i dessa testresultat. Ofta kan läkare kolla efter dessa sjukdomar efter några av de andra har vanligare orsakerna till abnormiteter i leverfunktionstestet uteslutits.

Patienter som är allvarligt sjuk kan ha ett onormalt leverfunktionstest av andra skäl. Minskat blodflöde till levern, antingen från hjärtsvikt eller allvarlig infektion, orsakar en drastisk ökning av levernzymerna i blodet. Av denna anledning är det bäst att kontrollera leverns funktion när patienten annars är frisk för att undvika att notera en höjning som endast var närvarande på grund av en akut allvarlig sjukdom.