Vad orsakar nattliga benkramper?

Vanligtvis människor associerar benkramper med termen “charley-häst”, som är smärtsamma känslor av täthet och spänning i benens muskler. Det finns tre primära områden där obehaglig kramper kan uppstå. Dessa är kalven, foten och låret. Nocturnal benkramper är muskelsmärtor som uppträder under natten när en person sover och orsakar sömnstörningar som i sista hand kan förstöra en god natts sömn.

Även om de kan förekomma samtidigt med andra sömnstörningar, har nattkramper inte ett orsakssamband till några kända underliggande medicinska störningar. De påverkar främst äldre och gravida kvinnor, två grupper som tenderar att ha relativt dålig blodcirkulation i benen. Att ta ett steg längre tillbaka finns nattkramper i medelålders och äldre populationer, även om de kan drabbas av personer i alla åldersgrupper.

En anledning till varför en person kan få nattkramper är att han eller hon inte dricker tillräckligt med vatten. Vatten är viktigt för transport av vitaminer, mineraler och andra ämnen i hela kroppen. Hydrering är inte densamma när man dricker koffein eller alkohol, eftersom de är diuretika och slutar att dehydrera en person ytterligare. Muskel behöver hydratisering för att fungera ordentligt, utan det är mer sannolikt att krämpning sker. Det är därför idrottare som inte fyller sitt vatten förlorat från sport och träning hamnar med en charley-häst. På samma sätt kan lågt vattenintag i en annars stillasittande person orsaka muskelsprängningar under sömnen.

En annan orsak till nattkramper är mineralbrist. Låga halter av kalcium, kalium och magnesium nämns som orsakssammanhang för nattliga benkramper. Medan de alla kan hittas i saker vi äter, förlorar vissa livsmedel mineralnivåer när de bearbetas eller förädlas. Till exempel försvinner nästan 85% magnesium i korn när de finmales.

Kalciumbrist är också ansvarig för muskel tremor och ryckningar på natten och kan leda till nattliga benkramper. Mjölk och andra mejeriprodukter gör emellertid inte effektiva kalciumutbyteskällor på grund av deras fosfornivåer. Ett icke-fosforinnehållande kalciumtillskott är möjligen det bästa alternativet. Ett annat mineral som är lätt utarmat är kalium, vilket är det viktigaste mineralet när det gäller muskelaktivitet, som fungerar som en elektrolyt i kroppen och hjälper till att balansera kroppsvätskor. Det spelar också en viktig roll i muskelkontroll och fungerar som en medfaktor i muskelbyggnad.

För att bekämpa nattkramper är det flera kriterier att kontrollera. Se till att ditt intag av kalcium, kalium och magnesium är i tillräckliga nivåer. Kaliumrika livsmedel i din kost bör innehålla bananer, tomater, potatis, broccoli, cantaloupe och citrusfrukter. Försök också att eliminera eller minska koffein och socker från din dagliga behandling. Kontrollera att du är ordentligt hydratiserad genom att dricka upp till rekommenderade åtta glas vatten om dagen.

Slutligen kan lindring av eventuella nuvarande obehag med lokal massage, rörelse eller värme hjälpa dig att undvika nattliga benkramper. För massage, gnugga spänningsstället i en cirkulär rytm för att lossna muskelspänningen under huden. Stryk kalvsmusklerna genom att hålla tårna, dra dem upp mot knäet och förlänga benet rakt ut. Detta kommer att uttömma stretchreflexen innan du går och lägger dig. Om smärta kvarstår, applicera en värmekompressor i ca 10 minuter eller ta ett varmt bad eller dusch.