Vilka funktioner styrs av cerebrum?

Hjärnan är den största delen av den mänskliga hjärnan, bestående av två hemisfärer och fyra av huvuddelarna i hjärnan. När man tänker på en mänsklig hjärna är det i allmänhet hjärnan som kommer att tänka på. Allt som inte kontrolleras av hjärnstammen och cerebellum styrs av hjärnan. Utan denna del av hjärnan skulle syn, lukt, rörelse, muskelkontroll och till och med förmågan att göra ett komplicerat val vara omöjligt.

Den cerebrala cortex är den karakteristiska rynkade ytan i hjärnan, full av tätt komprimerade neuroner med alla möjliga komplexa jobb. Detta område av hjärnan tjänar inte bara som hjärnans huvudyta, men styr också funktionen som syn och motorrespons. Cortex har fyra områden, eller “lobes”, som kallas frontal, parietal, occipital och temporal. Dessa lobes bestämmer hur en person uppfattar och reagerar på sensoriska data, emotionella svar, orientering, minne och talförmåga.

Det limbiska systemet hanterar mer hanterar känslor mer specifikt än cortexen, och består av thalamus, amygdala, hippocampus och hypothalamus. Hypothalamus behandlar känslor som hunger och törst och kontrollerar hypofysen, som är ansvarig för tillväxten. Amygdala reglerar känslor som rädsla eller ångest. Hippocampus hanterar förmågan att göra kortsiktigt lärande till långtidsminne, medan thalamus huvudsakligen reläerar sensoriska data till hjärnbarken.

Till skillnad från känslan och data från beröring, smak, hörsel eller syn, lukas lukter genom en del av hjärnan som kallas olfaktorisk lampa. Det är detta lilla system som gör det möjligt för människor att berätta starka dofter från svaga, skilja lukter från varandra och utplåna allmänna dofter för att fokusera på specifika viktiga. En funktionsstark olfaktorisk lampa kan vara ansvarig för en minskad luktsanslutning, eftersom det är systemet som förmedlar information från näsan till hjärnan.

De basala ganglierna ligger djupt inne i hjärnans strukturer. Verkligen en samling kärnor som omger thalamus och limbic systemet, är de basala ganglierna ansvariga för ganska mycket, trots sin lilla storlek. Frivillig rörelse, lärande och motoriskt beteende hanteras av de basala ganglierna. En intressant funktion av denna del av hjärnan är åtgärdsval, vilket gör det möjligt för en person att välja mellan flera alternativ. Psykiska störningar, såsom obsessiv tvångssyndrom och hyperaktivitetsstörningar med uppmärksamhetsbrist, är associerade med en funktionsstörande basalganglia, liksom motorkontrollbetingelser, såsom Parkinsons sjukdom.