Vad händer med perioden efter en abort?

Perioden efter abort återkommer ofta ganska snabbt, men vissa kvinnor får inte se sin menstruationscykel återgå till normala i flera månader efter proceduren. En kvinna kan ägglossas så tidigt som två veckor efter avslutad graviditet. Hur snabbt en kvinnas period återvänder efter abort kan emellertid variera från individ till individ och beroende på hur långt längs graviditeten var vid uppsägning. Perioden efter abort återvänder på ungefär samma sätt som en period efter missfall.

Anledningen till att perioden efter abort kan vara försenad eller oregelbunden är att kroppen kan behålla vissa graviditetshormoner. Kroppen kan känna effekterna av dessa hormoner i flera veckor efter att graviditeten avslutats. En av de förändringar som dessa hormoner orsakar i kroppen är undertryckningen av ägglossningen, utan vilken det sannolikt inte finns någon period.

Om graviditeten avslutades under graviditetens första trimester, kommer perioden efter abort normalt att återvända inom fyra till 12 veckor av proceduren. Den första perioden efter en kirurgisk abort kan vara lättare än normalt och kan inte vara så lång som vanligt, eller det kan vara normalt. Om den första perioden är betydligt tyngre eller längre än normalt, ska kvinnan kontakta sin läkare. Om kvinnan hade en medicinsk abort, en som inducerades av medicinering, vanligtvis i en pillerform, kan hon uppleva en tyngre period än normalt under första cykeln efter graviditetstiden.

Det kan finnas några effekter på menstruationscykeln i upp till två år efter abort. Perioden får inte återuppta sin normala cykel och kan inte förekomma i en vanlig cykel. Den tid som perioden efter abortet varar, mängden blödning och mängden kramper kan ändras från cykel till cykel i flera månader. Vissa kvinnor rapporterar att de har symptom på graviditet, såsom svullna bröst, trötthet och ryggsmärta vid tiden för sina perioder i flera månader efter abort. Vissa kvinnor rapporterar också mer koagulations-, smärta- och premenstruella syndromssymtom under de första perioderna efter abort.

Beslutet att ha abort är ofta en som är stressig för kvinnor. Onormala mängder stress kan påverka menstruationscykeln och kan orsaka förändringar i perioden efter abort. Detta kan uppstå även om graviditetens och abortens fysiska effekter har sjunkit.