Vilka faktorer bestämmer blåskapaciteten?

Blåskapaciteten kan bestämmas efter ålder, kön och allmän hälsonivå. Personer som har inkontinens kan uppleva läckage av vätska före blåsan fyller till kapacitet som en följd av dålig sfinkterkontroll eller andra problem. Om en patient utvecklar nedsatt blåskapacitet kan en urolog utvärdera patienten för att lära sig mer om situationen och avgöra om det finns några behandlingsåtgärder. Ibland är reduktionen permanent och kan inte vändas om. I andra fall kan behandling låta blåsan återgå till sin normala kapacitet.

Mycket små barn tenderar att ha lågblåskapacitet eftersom deras kroppar fortfarande växer, och även om blåsan kan expandera och komma ihop efter behov, skulle en fullblodsblåsan inte passa in i ett barns kropp. Vid den andra änden av spektrat tenderar äldre vuxna också att ha en lägre kapacitet eftersom deras blåsor är mindre elastiska. Äldre män är också mer benägna att uppleva prostataförstoring, vilket kan minska nivån på det tillgängliga utrymme för blåsan att expandera.

Kvinnor tenderar att ha mindre blåsor än män eftersom deras bäckenregioner är fyllda med inre könsorgan, så det finns mindre utrymme. Under graviditeten minskar det tillgängliga utrymmet ännu mer eftersom det utvecklande fostret sväller i bäckenet och trycker ur urinblåsan. Gravida kvinnor upplever en frekvent uppmaning att urinera, eftersom när blåsan når upp till kapacitet, känner nervsignalerna uppmärksamma kroppen på behovet av att häva blåsan innan urinfinkernen misslyckas.

Underliggande sjukdom kan också påverka blåskapaciteten. Vissa villkor kan minska blåsans elasticitet och göra det svårare att expandera. Interstitiell cystit är en vanlig synder. Denna sjukdom orsakar kronisk inflammation i blåsan, vilket kan leda till ärrbildning och mindre kapacitet. Dessutom kan patienter som har ett tillstånd som kallas neurogen blåsan få nedsatt blåskapacitet, eftersom trycket stiger för snabbt i urinblåsan och tvingar urinfinkern att öppna.

En urolog kan beställa en serie test på patientens urinblåsa om ett problem misstänks. Dessa kan innefatta ett test för att bestämma kapacitet och kontroll, med hjälp av kontrastmaterial som införs till blåsan genom en kateter. Det kan vara möjligt att expandera patientens blåskapacitet med behandling. I andra fall kan patienten behöva vara försiktig för att förhindra inkontinens. Detta kan inkludera att använda en kateter för att tömma blåsan i extrema fall eller när en patient inte kan urinera självständigt.