Vad händer i en aspirinallergiattack?

Aspirinallergi är något av en missnos eftersom det finns mycket få personer som faktiskt är allergiska mot aspirin. Det finns många människor som är känsliga mot aspirin och i sällsynta fall kan dessa personer utveckla vissa svåra symptom. Den främsta oro för den namngivna “aspirinallergin” är att den kommer att minska andningskapaciteten genom att orsaka astma, och detta kan bli så allvarligt att en resa till akutrummet är nödvändigt.

Känslighet mot aspirin kan vara minimal eller det kan utvecklas till svåra symptom. Symptomen som kan innebära detta tillstånd är utveckling av nässelfeber eller klåda, nästring och hosta eller astma. En annan indikation på denna känslighet är om läpparna eller tungan blir svullna. Mer allvarlig reaktion kan innefatta svullnad i ansiktet och andningssvårigheter. Om några av dessa symtom uppvisar efter att ha tagit acetylsalicylsyra, och det kan ta några timmar, bör folk kontakta sina läkare, men de borde inte vänta på ett återkommande telefonsamtal om de upplever svårigheter att andas eller extrem svullnad.

Det är viktigt att förstå att vissa människor, och detta är extremt sällsynt, kan ha en anafylaktisk chockreaktion mot aspirin. Symtom på anafylaktisk chock innehåller några av de samma symptomen som är närvarande med “aspirinallergi”, som nässelfeber, väsande andning och svullnad i ansiktet, men de är allmänt svårare. Andra saker att leta efter är snabb hjärtslag, svimning eller yrsel, illamående eller kräkningar, förvirring, en stickande känsla och svårighet att svälja. Andning kan snabbt bli nedsatt och alla fall av anafylaksi utgör medicinska nödsituationer.

Från medicinsk litteratur förefaller det som om vissa människor är mer benägna till den mindre allvarliga typen av “aspirinallergi”. Dessa inkluderar de som har lider av astma eller kronisk nasal trafikstockning. Personer som är allergiska mot vissa icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel (NSAID) som ibuprofen och naproxennatrium, kan också ha aspirinkänslighet. Detta kan faktiskt fungera på båda sätten, och de som är känsliga mot aspirin kan vara känsliga för NSAID.

Det finns många produkter som innehåller acetylsalicylsyra eller NSAID, och det kan innehålla mycket kalla mediciner, vissa antacida och många receptbelagda smärtstillande medel. Vissa människor kommer att utveckla allergier mot alla salicylater och dessa förekommer naturligt i ett antal olika livsmedel och drycker. Om läkare misstänker att aspirinallergi eller salicylatallergi är svår kan de få förslag om att begränsa intaget av livsmedel som innehåller salicylater. Folk bör också titta på kosmetiska produkter, eftersom ett antal av dessa har salicylsyra och borde undvikas om allergi eller känslighet föreligger.