Vad är biverkningarna av sertralin?

Sertralin är det generiska namnet på en medicin som vanligtvis föreskrivs för individer som diagnostiserats med depression. Några av de vanligaste biverkningarna av sertralin liknar de som orsakas av andra antidepressiva medel, och involverar gastrointestinal nöd såsom kräkningar eller diarré. Det kan också finnas förändringar i individens energinivå, och han eller hon kan lida av sömnighet och trötthet.

De flesta av de vanliga biverkningarna av sertralin blekna eftersom kroppen anpassar sig till medicinen. Många individer utvecklar förändringar i libido när de börjar med medicinen, vilket typiskt innefattar brist på intresse för sex. Först kan det finnas förändringar i sömnmönster också, från sömnlöshet till trötthet och dåsighet under dagen.

Eftersom läkemedlet fungerar genom att ändra mängden kemikalier, nämligen serotonin, i hjärnan, kan sertralin också orsaka känslomässiga förändringar. En individ kan bli rastlös och oförmögen att koncentrera sig eller stanna kvar. Även om det är sällsynt, har vissa individer utvecklat känslor av paranoia och irrationella misstankar, känner sig obekväma i andras företag eller ökad känsla av depression. Vissa individer har också haft maniska upplevelser som åtföljs av ofrivilliga, uttrycksfulla rörelser av armarna och benen.

Torr mun är en av de vanligaste biverkningarna av sertralin, tillsammans med svängningar i vikt eller gastrointestinalt obehag, såsom magkramper och förstoppning. Dessa kan vara svåra, men vanligen blekna innan de blir outhärdliga. När dessa gastrointestinala biverkningar eskalerar till kräkningar eller diarré anses de vara en allvarlig reaktion som ska rapporteras till en medicinsk professionell.

Ett antal sällsynta biverkningar av sertralin är också möjliga, och influensaliknande symtom som frossa, feber, kroppssmärta, ledsmärta och trötthet kan förekomma. Det kan finnas fall av lokal smärta i bröstkorg eller nacke, och ibland individer har erfarenheter av stickningar eller ödem i extremiteterna, darrande eller utvecklingen av ofrivilliga tics. Det kan finnas vissa förändringar i ansiktet av en individ som tar sertralin, såsom röda eller vattna ögon, blek hud, svullnad runt ögonen eller läpparna och ömt svullnad i körtlarna i halsen.

Vissa svåra men relativt sällsynta biverkningar av sertralin inkluderar hjärtklappningar och anfall. Ibland kommer en individ att få en allergisk reaktion på medicinen, som vanligtvis utvecklas strax efter att du först tagit den. Om individen utvecklar andningssvårigheter, röda fläckar på huden, ökat utslag eller svullnad i tungan och halsen, bör en läkare konsulteras.