Vad är sätten att reparera en krackad tand?

För att reparera en krackad tand kan en tandläkare behöva antingen administrera en krona eller en fyllning. Den typ av behandling som används beror vanligtvis på sprickans svårighetsgrad. Små yta sprickor är ganska vanliga för de flesta människor, och dessa kan vanligtvis buffras och poleras av en tandläkare för att göra dem mindre märkbara. När en tand har sprungit helt i två, kommer en tandläkare normalt att bedöma skadan för att avgöra om han ska fixa den med en krona eller en fyllning. En krona kan vara nödvändig för att reparera en hårdknäckt tand, medan sprickor som är mindre kan behandlas med fyllningar.

Det primära problemet med tänder som är knäckt i två delar och lämnat obehandlat är att sprickorna sannolikt kommer att bli mycket värre över tiden. Detta tenderar att hända på ungefär samma sätt som en krackad vindruta i en bil. Sprickningen sprider sig vanligen tills hela tanden går i två delar. I de flesta fall omfattar sprickan hela tanden från nerven upp till ytan. En rotkanal kan vara nödvändig för att reparera en sprickad tand hos en person som har en tandprick som sprider sig till nerverna i tänderna.

En person som har en mindre yta spricka, som ofta kallas en raseri, behöver normalt inte behandlas av en tandläkare. Vissa väljer att ha ytskickor polerade av en tandläkare så att de inte märks, men det är inte alltid nödvändigt. Dessa små ytsprickor påverkar endast tandemaljen och ger normalt inte något obehag. Vissa människor kan känna grova fläckar som orsakas av dessa ytskador på sina tänder med sina tungor. Att ha sprickor som är buffrade och polerade av en tandläkare, ska inte bara göra sprickorna mindre märkbara, men kan också ta bort de grova fläckarna.

För att reparera en krackad tand måste en tandläkare bedöma skadan så att hon kan avgöra vilken typ av behandling som är bäst. Kronor kan vara till stor hjälp för tänder som har stora sprickor eftersom de normalt kan förhindra sprickor att sprida sig. Fyllningar är vanligtvis användbara för mindre sprickor, men de kan behöva redone över tiden om sprickor börjar spridas. En person kanske vill reparera en sprickad tand med en fyllning för en tillfällig snabb fix. Fyllningar kan också vara ett bra alternativ för en person som inte har råd med en krona, eftersom fyllningar är vanligtvis billigare än kronor.