Vad orsakar ett retroperitonealt hematom?

Ett retroperitonealt hematoom inträffar när blodpulver i det retroperitoneala utrymmet i nedre delen av ryggen. Den vanligaste orsaken till detta tillstånd är fysisk skada, eftersom ett kraftigt slag mot nacken eller dess omgivande område i torso kan leda till inre blödningar, vilket ökar sannolikheten för ett hematom. Patienter kan också utveckla ett retroperitonealt hematom som ett resultat av ett botched kirurgiskt ingrepp eller en olycka som involverar en medicinsk apparat som är installerad nära området. Antikoagulanta läkemedel har identifierats som en möjlig riskfaktor för tillståndet, vilket gör att blod från en inre skada kan strömma lättare in i retroperitonealutrymmet. I sällsynta fall kan denna typ av hematom orsakas av en sönderfallande malign tumör.

Individer utvecklar vanligtvis ett retroperitonealt hematom efter att ha upplevt fysiskt trauma i närheten av nedre delen av ryggen. Stark nog kan drabbas av blodkärl och andra mjukvävnader i området, vilket orsakar betydande inre blödningar. En ficka av blod kan sedan bildas i retroperitonealutrymmet, om det lämnas obehandlat kan det försämra blodcirkulationen till andra delar av kroppen, vilket leder till allvarligare medicinska problem.

Sannolikheten för att utveckla tillståndet ökar när vissa inre organ skadas. Andra medicinska tillstånd som påverkar njurarna, bukspottkörteln och binjurarna kan försvaga organens vävnader, vilket gör dem mer benägna att brista. I sådana fall kan ett retroperitonealt hematom förekomma tillsammans med andra komplikationer.

Kirurger kan indirekt vara ansvariga för tillståndet hos ett antal patienter. Precis som vid någon form av kirurgisk ingrepp, utförs förfaranden som gjorts i områden nära retroperitonealutrymmet en risk att skada närliggande vävnader. Skadorna på vävnaden kan bli nödvändiga, eftersom vissa komplikationer kan kräva kirurger att göra ytterligare snitt eller som en olycka. Den senare anses vara en extremt ovanlig händelse, eftersom de flesta kirurger är noga med att undvika sådana misstag.

Det finns fall där medicinska apparater installerade i kroppen kan bidra till utvecklingen av retroperitonealt hematom. De vanligaste fallen är olyckor med katetrar som sätts in i blodkärl och organ som ligger nära retroperitonealutrymmet. En aortakateter kan till exempel bli lätt lossad om patientens kropp är agiterad nog, vilket orsakar att kärlet brister.

Maligna tillväxter, såsom cancerväxter, är en annan möjlig orsak till retroperitoneala hematom. Dessa tillväxter tenderar att öka sannolikheten för inre skada, vilket därefter ökar individens chans att utveckla ett hematom. Fall där tillståndet är förorsakat av skador på onormala tillväxtar innebär vanligtvis cystor och tumörer i duodenum.