Vad orsakar stickande öron?

Stickande öron kan orsakas av ett antal olika saker, något mer allvarliga än andra, men tillståndet är vanligtvis en indikation på en öroninfektion eller någon typ av nervskada i ansiktet eller huvudet. Problem med tänder och käkar kan också vara att skylla, liksom vissa halsproblem, förkylningar och andningsallergier kan också vara en del av det. Nerverna som förbinder öronen, näsan och halsen överlappar på många sätt, vilket innebär att känslor som känns på en av dessa tre platser faktiskt kan vara inrymda någon annanstans. Vissa läkemedelsinteraktioner kan också orsaka stickningar och domningar som kvarstår under långa perioder kan också vara ett tecken på ett allvarligare tillstånd som multipel skleros eller diabetes. Den som är orolig för stickningen som de känner, eller som upplever pinsna och nålarna i mer än en dag eller två, borde noga schemalägga en läkarundersökning för att komma till roten till problemet.

Öroninfektioner är en av de vanligaste orsakerna till örontrigning, vilket också kallas “öronparestesi” i medicinska kretsar. Dessa typer av infektioner är särskilt vanliga bland unga barn men kan slå nästan alla, och de händer när vätska byggs upp i mellanörat. Bakteriella eller virusinfektioner är vanligtvis skyldiga. Hålrummen i örat är mycket små och tryckförändringar kan komprimera fångad vätska som kan orsaka problem med de små vibrationerna som tillåter människor att höra. Stickning är vanligen en ganska typisk reaktion på det trycket och det kommer vanligtvis att gå iväg när infektionen rensas upp.

Huvudförkylningar och andningsallergier kan också vara en orsak till i stort sett liknande skäl, särskilt när vätska fångas i bihålorna. Bihålorna är ett nätverk av små “sacs” i hela ansiktet, och vissa ligger strax ovanför och bakom trumhinnorna. När dessa blir inflammerade eller trycksatta känner man sig troligt i öronen. Även irritation i näsan kan orsaka on-och-off stickningar i öronen, men tack vare de delade nervbanorna utnyttjar dessa delar av ansiktet. Öron, näsa och hals är mycket nära kopplade, och trycket och smärtan på ett ställe känns ofta i en annan.

Vissa problem eller infektioner i munnen kan också leda till smärta i trycket i öronen. Öronen och käften sitter i närheten av varandra, och smärtan av något som påverkat tänder eller vissa tuggummiförhållanden kan orsaka on-och-off stickning i öronen på båda ställena. I dessa fall är människor dock mer benägna att uppleva känslan i bara ett öra åt gången beroende på platsen för problemet i munnen.

Nervskador är en annan vanlig orsak. Ansiktet är hem för många olika nervstrukturer, vilket är en del av varför den är så känslig för beröring och förändring av miljöförhållandena. Detta gör det också mer benäget att skada i händelse av trauma eller någon form av skada. En av de vanligaste indikationerna på nervskador är en stickning som åtföljs av en ihållande ringande känsla, känd som tinnitus. Knippade eller avskilda nerver kräver ibland kirurgi för att reparera.

Förnimmelsen kan också vara en bieffekt av vissa mediciner. I dessa fall är stickningen vanligtvis inte skadlig och faktiskt inte korreleras med en skada eller tryckläge i örat, men det kan fortfarande vara ont. Människor som tror att de kan uppleva känslan som ett resultat av ett nytt läkemedel kanske vill titta på alternativ. Tippning eller ringning i öronen kan vara irriterande för patienten om den fortsätter mycket länge och kan till och med störa sömnen, vilket oavsiktligt påverkar vardagen eller jobbet.

I sällsynta fall kan stickande öron vara symptomatiska för större tillstånd som multipel skleros, diabetes, högt blodtryck, diabetisk neuropati eller tumörer i huvud och nacke. Dessa är alla mycket allvarliga och kräver vanligtvis snabb behandling. Problemet kan också indikera ett eventuellt hjärtinfarkt, vilket är en hjärtinfarkt. I vissa fall kan känslan emellertid bara skyldas långvarig exponering för hög musik eller progressiv hörselnedsättning. Trots att inte lika hotande som några andra degenerativa tillstånd är hörselnedsättning fortfarande något som många vårdgivare behandlar lika allvarligt.

Den typ av behandling som en person kommer att behöva för att stoppa uthållig stickning beror vanligtvis på den bakomliggande orsaken. Läkare kommer ofta att vänta i några dagar för att se om problemet kommer att lösa sig och, om inte, kommer vanligtvis att börja med att göra en fullständig diagnos. Han eller hon kan beställa tester som en datoriserad tomografi (CT) -skanning eller ett hörselprov. En magnetisk resonansbildningsskanning kan också vara användbar. Om läkaren upptäcker att ett problem med tand- eller käftproblemet orsakar symptomen, kan han hänvisa patienten till en oralt kirurg eller tandläkare för vidare utvärdering.

I annat fall behandlas tillståndet ofta med antibiotika för att lindra infektion eller andra antiinflammatoriska läkemedel för att minska trycket. Om dessa åtgärder inte fungerar kan det vara en indikation på ett större problem som inte upptäcktes. Hälso- och sjukvårdsexperter säger vanligtvis att människor ska prata om de upplever stickningar som inte verkar vara kopplade till något annat tillstånd som förkylning och inte svarar på föreskrivna läkemedel, eftersom det kan vara ett tecken på ett större problem. Varje stickning som verkligen är störande bör utvärderas också.