Vilka faktorer påverkar spermaproduktion?

Sädproduktion är en naturlig och viktig del av det manliga reproduktionssystemet, men det finns saker som kan påverka sädnivåerna. Vissa män lider av hälsoförhållanden som resulterar i låga sädnivåer, medan livsstilsval också kan avgöra huruvida semenivåerna är normala eller låga. Till exempel är en man som följer en hälsosam diet mer sannolikt att ha normala semennivåer än någon som imbibes i droger, alkohol och tobaksprodukter. Andra livsstilsval kan också göra skillnad i spermaproduktion.

Sexuellt överförbara sjukdomar är bland de hälsoförhållanden som påverkar både sperma och spermier. Eventuell skada eller skada på det manliga reproduktionssystemet kan också påverka båda. Ålder spelar också en roll i hur mycket semen en man producerar, med nivåer som sjunker något som en man åldrar.

Män som vill producera mer semen men dricker alkohol rekommenderas ofta att minska konsumtionen eller eliminera den från deras kost helt och hållet, eftersom det brukar minska sädnivåerna. Rökning cigaretter kan ha samma effekt, så män oroade sig för att deras sperma bör upphöra med denna vana. Rekreationsdroger, särskilt steroider, tenderar också att minska produktionen av semen och bör undvikas. Även vissa receptbelagda läkemedel kan ha denna effekt, så de ska tas endast vid behov. Andra livsstilsval, inklusive slitstark underkläder och undvikande av badtunnor och bastur, kan också bidra till att öka låga nivåer.

När män eliminerar toxinerna från sitt liv uppmuntras de att öka vissa vitaminer för att öka sperma. Till exempel uppmuntras zinktillskott, eftersom detta näringsämne kan öka spermaproduktionen samtidigt som man förbättrar spermierotiliteten. Aminosyror är kända för att göra samma sak, varför tillskott som innehåller L-lysin, L-karnitin och L-arginin rekommenderas ofta. Det är ofta möjligt att hitta ett enda piller som innehåller flera av dessa vitaminer, eftersom det finns olika kosttillskott marknadsförda mot män som ser ut att öka sin spermaproduktion.

Några tips kräver inte att män köper någonting och ofta leder till god allmän hälsa. Till exempel är uppehållet hydratiserat vanligen anses vara ett av de bästa sätten att öka spermaproduktionen, eftersom det finns mycket vatten i sperma. Det rekommenderas vanligtvis att män dricker åtta eller flera glas vatten, speciellt på dagar då de tränar. Regelbunden motion är ett annat sätt att göra mer semen medan du bor i allmänhet hälsosam, så länge som det förlorade vattnet snabbt ersätts. Slutligen tenderar män som håller sig nära den idealiska vikten för sin höjd att ha goda semennivåer, medan överviktiga män kan hitta produktionen faller av.