Vilka steg är det generella anpassningssyndromet?

Det allmänna anpassningssyndromet, som även kallas stressrespons, har tre steg. Syndromet börjar när kroppen möter en stressor, såsom känslomässig ångest eller hotet om fysisk skada. I det första steget förbereder kroppen sig åt handling genom att initiera kampen eller flygsvaret. Under det andra steget kvarstår kroppen i ett akustiskt tillstånd, även om det försöker normalisera de nya tillstånd som orsakas av stressorn. I det sista skedet av det allmänna anpassningssyndromet blir kroppen utmattad och upphör att bekämpa stressorn.

När en person utsätts för en stressor, uppstår kemiska förändringar i kroppen som är utformade för att hjälpa den personen att lyckas hantera stressiga händelser. Det första steget i det generella anpassningssyndromet, som kallas larmsteget, är markerat genom frisättning av adrenalin i blodflödet. Adrenalin orsakar kampen eller flygresponsen, som, som namnet antyder, läser en person att antingen springa från eller bekämpa faran. Under det första skedet av det allmänna anpassningssyndromet ökar blodtrycket, andningen och hjärtklappen, och icke-väsentliga system, såsom matsmältningen, stängs av. Rädsla och ångest är också en del av detta skede, eftersom dessa känslor hjälper till att hålla personen vaken och kunna fokusera på den omedelbara faran som finns.

Efter alarmsteget går en person in i det andra steget i det allmänna anpassningssyndromet, motståndssteget. Även om många stressorer kan leda till döden, om en person överlever faren, utan att övervinna det, försöker den personens kropp att anpassa sig till de nya förutsättningarna så mycket som möjligt. Extra energi investeras i immunsystemet, och även om personen kan tyckas relativt lugn, jobbar kroppen mycket hårdare medan den rör sig genom resistanssteget än i ett tillstånd med låg eller ingen stress. Personen kan fortsätta att vara i ett tillstånd av fysisk och känslomässig upphetsning, som i alarmsteget, även om upphetsningsnivån är mycket lägre i detta andra steg.

Så småningom kan kroppen inte hålla sig kvar med den extra energi som behövs för att förbli i motståndssteget, och personen flyttar sedan in i det tredje steget i det allmänna anpassningssyndromet, uttömningssteget. Vid denna tidpunkt kan kroppen inte behålla sitt tillstånd av larm eller motstånd och slutar slåss. Om stressorer fortsätter efter det att detta steg har uppnåtts kan personen bli mottaglig för vissa typer av sjukdomar, eftersom extra energi att investera i immunsystemet inte längre är tillgänglig.