Vad är behandlingarna för ett överaktivt autonomt nervsystem?

Beroende på svårighetsgraden av sjukdomen finns ett antal olika behandlingsalternativ tillgängliga för patienter med ett överaktivt autonomt nervsystem. Detta tillstånd kan orsakas av en annan sjukdom, såsom alkoholism eller diabetes, och när det är möjligt kan behandling av dessa sjukdomar helt bota problemen i det autonoma nervsystemet. För fall som uppträder spontant finns det ingen botemedel, men det finns livsstilsförändringar och mediciner som kan hjälpa patienter att hantera de skadliga effekterna av dessa störningar. Den typ av behandling som används beror ofta på svårighetsgraden av symtomen.

I vissa fall kan en patient utveckla ett överaktivt autonomt nervsystem eftersom han eller hon har ett annat medicinskt problem. Alkoholismen har varit känd för att störa funktionen hos detta system, och i så fall skulle behandlingen innebära att man avstår från alkohol och tillåter kroppstiden att läka av den skada som orsakas av för mycket dricks. Patienter med diabetes kan också uppleva problem med det autonoma nervsystemet, och även om denna sjukdom inte kan botas, kan hantering av det bra eliminera många av symtomen. Vissa typer av virusinfektioner kan också orsaka autonoma nervsystemet, som kan gå bort på egen hand när infektionen har undertryckts.

I många fall är det emellertid inte möjligt att bota ett överaktivt autonomt nervsystem. Patienter med vissa genetiska störningar, degenerativa sjukdomar, såsom Parkinsons sjukdom, eller skador som har skadat de delar av hjärnan som styr det autonoma nervsystemet kan behöva hantera denna sjukdom under hela livet. I milda fall som endast påverkar patienten intermittent eller som bara höjer blodtrycket och hjärtfrekvensen, kan en patient kunna hantera symptomen med stressreduceringstekniker. En riktig kost, en hög fysisk kondition och en positiv livsutsikt kan alla hjälpa till att lugna patienten och sänka adrenalinflödet som gör att systemet överreager. Djup andning och meditation är också till hjälp, speciellt när en patient lider av en attack.

Mer allvarliga fall kan kräva användning av medicinering eller annan medicinsk intervention. Vissa läkemedel kan användas för att sänka blodtrycket och hjärtfrekvensen medan andra kan hjälpa en patient att känna sig mindre angelägen. Kirurgiska ingrepp som tillåter hjärtat att slå normalt kan också vara tillgängliga för patienter med svåra problem som påverkar hjärtans rytm.