Vad är behandlingarna för sigmoid divertikulos?

Sigmoid-kolon är den del av tjocktarmen som ligger närmast rektum och anus och är den primära delen av tarmen som påverkas av ett tillstånd som kallas divertikulos. Sigmoid divertikulosbehandling varierar beroende på patientens individuella symtom och övergripande hälsa. Vanliga behandlingsalternativ för divertikulos innefattar användning av receptbelagda läkemedel, kostförändringar och kirurgisk ingrepp.

Receptbelagda läkemedel behövs ofta för att framgångsrikt kunna behandla divertikulos. Inflammation och infektion är vanliga i detta tillstånd, så antibiotika förskrivs ofta. Läkemedel kan också ordineras för att försöka mildra frekvensen och svårighetsgraden av muskelspasmer, vilket tenderar att leda till signifikant buksmärta.

Kostförändringar föreslås typiskt som en del av en behandlingsplan för sigmoid divertikulos. En kost med hög fiber kan vara speciellt användbar vid hanteringen av detta tillstånd. Livsmedel som är naturligt höga i fibrer inkluderar de flesta färska frukter och grönsaker, liksom hela korn som kli och spannmål. Vissa livsmedel, som majs och selleri, kan förvärra divertikulos och bör undvikas när det är möjligt.

Ökande vätskeintag är en annan viktig del i behandling med sigmoid divertikulos. Vatten är det bästa vätsket att dricka för att hålla tarmarna på ett smidigt sätt, och det rekommenderas vanligen att patienten dricker cirka fem glas vatten per dag förutom andra vätskor som konsumeras. Det är generellt bäst att undvika extremt heta eller kalla drycker, eftersom dessa extrema temperaturer har varit kända för att inducera flare-ups och intensifiera symtom hos vissa människor.

I svåra fall av sigmoiddivertikulos kan det vara nödvändigt att patienten ska bli sjukhus i en kort tid. Detta gäller särskilt när patienten har blivit uttorkad. Ett litet rör, känt som en IV, sätts normalt in i en ven, så att vätskor och eventuella nödvändiga mediciner kan levereras direkt i blodet.

I vissa fall svarar sigmoid divertikulos inte på medicinsk behandling, vilket gör kirurgiskt ingrepp nödvändigt. Denna operation kan innebära att den blödande divertikulan avlägsnas eller dräneras av pus som orsakas av infektion. I många fall måste den skadade delen av tjocktarmen avlägsnas, och de friska ändarna återmonteras sedan till varandra. Detta anses vara ett stort kirurgiskt ingrepp, och patienten brukar spendera flera dagar på sjukhuset efter operationen så att läkare kan titta noggrant på eventuella tecken på komplikationer.