Vad är biverkningarna av mannitol?

Det finns tre typer av biverkningar som en person kan utvecklas från att ta mannitol, en medicin som används för att avlägsna överskottsvätskor från kroppen. Bland dem är milda biverkningar som kan vara irriterande men inte orsaka allvarlig skada, som en rinnande näsa eller ökad urinproduktion och allvarliga biverkningar, såsom hjärtfrekvensförändringar och bröstsmärta. En individ kan också ha en allergisk reaktion på denna medicinering, vilket kan vara livshotande. Symtom på en sådan allergisk reaktion kan innehålla utslag, svullnad i ansikte, mun och halsområden och andningssvårigheter.

De flesta människor kan ta mannitol utan att utveckla några märkbara biverkningar. När biverkningar utvecklas är de dock ofta mindre naturliga. Till exempel kan de inkludera sådana problem som ökad urinering, illamående och kräkningar. En person kan också utveckla en rinnande näsa och frossa när man tar detta läkemedel. Dessutom kan vissa människor bli yr eller utveckla mindre utslag också.

I vissa fall är biverkningarna av mannitol mer allvarliga och oroliga. De kan innefatta visuella förändringar och symtom på torr mun samt en ökning av törst. Vissa människor kan också bli förvirrade, har problem med att hålla sig vaken, känna veckan eller drabbas av muskelkramper. Bröstsmärta och onormala hjärtfrekvensförändringar kan också utvecklas. Dessutom kan en person känna sig svag när han behandlar allvarliga biverkningar av mannitol.

Som med nästan vilken typ av medicin som helst, kan en person drabbas av en allergisk reaktion när han tar mannitol. Allergiska reaktioner kan innehålla sådana symtom som brösttäthet och andningssvårigheter, nässelfeber och extremt klåda. Svullnad är också ett tecken på en allergisk reaktion när den påverkar patientens ansikte och mun. Även tungan kan svälla i ett sådant fall.

Eftersom vissa biverkningar av mannitol kan utgöra allvarliga hälsofrågor kan en person göra det bra att meddela sin läkare när han upplever symptom och lär sig om han ska fortsätta använda medicinen. Medan vissa biverkningar bara kan vara irriterande kan andra visa sig vara livshotande. Till exempel kan allvarliga biverkningar som bröstsmärta och förändringar i hjärtfrekvens vara särskilt oroliga. Allergiska reaktioner är ofta ännu mer relevanta och kräver omedelbar akut läkarvård. Även om mindre biverkningar inte kan utgöra allvarliga hälsoproblem är det oftast bäst att rapportera dem till en läkare också.