Vad är en bakteriell sinusinfektion?

En bakteriell sinusinfektion är ett tillstånd där bihålor-slemhinnorna med membranfodrad hål i huvudet är inflammerade och blockeras med slem eller pus. En sinusinfektion kan orsaka symtom som huvudvärk eller grön nasal dränering. Det kan också efterlikna en förkylning som inte förbättras eller går bort efter mer än en vecka. Det finns tre huvudtyper av bakteriell sinusinfektion: akut, subakut och kronisk, och längden på en sinusinfektion är en viktig faktor för att diagnostisera sin typ. Behandling för en sinusinfektion innehåller traditionellt medicinering och en luftfuktare, och kirurgi är ibland nödvändig för att rätta till problemet.

Ett säsongsallergiattack eller ett slag med vanligt förkylningsvirus föregår ofta en sinusinfektion. När näsutsöndringar inte kan rinna ut ur sinuskaviteterna och en slembildning uppstår, blir näspassagen en idealisk uppfödningsplats för bakterier. Några andra möjliga orsaker till en sinusinfektion inkluderar en främmande kropp infogad i näsan, läkemedel som skadar slemhinnorna och infektion från roten av en sjuktand.

När bakterier invaderar bihålorna kan det orsaka känslor, smärta eller tryck i ögonen och munnen och huvudvärk. Sinusinfektion dränering är ofta tjock och grön eller gul, och kan vara fläckig med blod. Öronvärk, feber eller ont i halsen kan också åtfölja bakteriell sinusinfektion. Att svälja den smittade dräneringen kan orsaka störd mage, och det är inte ovanligt att uppleva sinusinfektion och illamående.

Längden av en bakteriell sinusinfektion kan vara avgörande för att bestämma typen. En akut infektion är en som har varit närvarande i ungefär en månad eller mindre. Subakta infektioner kommer sannolikt att sträcka sig från en månad till cirka tio veckor. Diagnos av kronisk bihåleinflammation görs när infektionen fortsätter att vara närvarande efter en period av cirka tio veckor. Kronisk bihåleinflammation kan också referera till ett tillstånd där bakteriella infektioner uppträder ofta och upprepade gånger.

Behandling för en sinusinfektion varierar beroende på typ och orsak. En svamp sinusinfektion behandlas ofta med en steroid nässpray, medan antibiotika ofta anges för bakteriell sinusinfektion. Antihistaminer och dekongestiva medel kan användas sparsamt och med försiktighet, och en luftfuktare kan hjälpa till att lindra obehag och smala den smittade slemen. I vissa fall kan kirurgi krävas för att förbättra nasal dränering och lindra en kronisk sinusinfektion.