Vad är för och nackdelar med att ta minocyclin för akne?

Minocycline är ett receptbelagd oral antibiotikum som kan användas som behandling för måttliga till svåra former av akne. Sammanfattningsvis kan ta minocyklin för akne minska flare-ups och infektioner, men det finns kontroverser om dess potentiella biverkningar. Dessa biverkningar sträcker sig från aptitförlust till ett tillstånd som orsakar tryck på hjärnan.

Acne uppträder när en uppbyggnad av överflödig olja och bakterier blockerar hudens porer och får dem att smittas. Vad som orsakar detta uppstår inte fullt ut. Det som förstås är hur det fungerar: minocyklin – är ett antibiotikum och antiinflammatorisk läkemedel – motverkar akne genom att döda bakterierna som orsakar infektionen.

Ett av fördelarna med att använda minocyklin för akne är dess förmåga att behandla nodulära och cystiska typer av hudtillståndet. Nodulär acne inducerar hårda klumpliknande lesioner under huden medan cystisk akne orsakar djupa, pusfyllda abscesser. Båda typerna är smärtsamma och lämnar djup ärr. Minocyklin minskar bakterieinfektionerna i samband med dessa svåra former av akne och, på grund av dess antiinflammatoriska egenskaper, minskar smärta och svullnad.

Andra fördelar med minocyklin inkluderar dess förmåga att lindra ett brett spektrum av infektioner och inflammation. Minocyklin kan förbättra andra hudinfektioner, till exempel Lyme-sjukdom eller Staph-infektion. Det används också för att behandla vissa sexuellt överförbara sjukdomar, såsom klamydia och gonorré. Minocyklin minskar också inflammation i olika typer av artrit.

De flesta av minocyclin nackdelarna finns i dess biverkningar, som kan variera från måttlig till svår. Minocyklin kan orsaka ett tillstånd som skapar högt tryck i hjärnan. Detta tryck kan i sin tur resultera i varierande grad av yrsel. Andra biverkningar inkluderar sömnighet, aptitlöshet, diarré, illamående och kräkningar och ömhet i munnen, halsen eller tungan.

Minocyklin kan orsaka allvarliga allergiska reaktioner som leder till svullnad i läpp, ansikte eller tunga, vilket kan göra andning svårt. Feber, blodig avföring, syn och höraförändringar, ovanlig blödning och blåmärken är allvarligare biverkningar som kan uppstå. Sällsynta effekter inkluderar lever- och njurskador.

Nackdelar med minocyklin för akne kan också innefatta en blåaktig till gråaktig missfärgning av huden, läpparna, tungan, tandköttet eller tänderna. Detta återgår vanligtvis så snart medicinen är stoppad. Minocyklin kan också orsaka ökad känslighet för solen.

En annan del av minocyklin för akne innefattar många interaktioner med andra droger, vilket kan orsaka ytterligare biverkningar eller orsaka att en eller båda drogerna blir mindre effektiva. Dessa inkluderar men är inte begränsade till p-piller, penicillin och retinoidläkemedel, såväl som receptfria läkemedel som örter och näringstillskott. En diskussion med en läkare angående läkemedelsintag kan övervinna detta problem.