Vad är för och nackdelar med hysterektomi för fibroids?

Även om det finns andra medicinska procedurer som kan användas för fibroider, är det för vissa kvinnor den bästa behandlingen en hysterektomi. Fördelarna med denna operation är att det ger en slutgiltig behandling och minskar risken för återkommande kraftigt. Utför en hysterektomi för fibroids har också ett antal nackdelar, inklusive riskerna för blödning, infektion och oavsiktlig skada på andra delar av kvinnans kropp. Dessutom kommer kvinnor som får en hysterektomi att ha begränsade reproduktiva alternativ.

En hysterektomi för fibroider anses vara en definitiv terapi för detta tillstånd. Det bör stoppa problem med överdriven vaginal blödning och smärta som är sekundär för tillväxten. Hysterektomi tar bort hela livmodern liksom någon av de fibroider som sticker ut från livmodern.

Att ta bort fibroids och livmodern har helt ett par andra fördelar. Inga nya fibroids bör utvecklas efter operationen, så symtom ska inte återkomma i framtiden. Att excisera fibroiderna betyder också att de inte kan omvandlas till en mer invasiv typ av tumör. Även om fibroider är godartade tillväxtar, kan de sällan bli till en leiomyosarkom, vilket är en malign cancer. Om en hysterektomi utförs, bör denna cancer inte utvecklas.

En viktig del i att utföra en hysterektomi för fibroids är att det minskar kvinnans reproduktiva förmåga. Utan livmodern kan en kvinna inte ha en graviditet. Om hennes äggstockar lämnas i kroppen, kan ägget skördas, befruktas och implanteras i en annan kvinna som kan tjäna som surrogatmamma för graviditeten. Detta alternativ är dyrt, och som ett resultat kanske många kvinnor som får en hysterektomi kanske inte kan få mer biologiska barn.

Riskerna i samband med operationen är också en förutsättning för att utföra en hysterektomi för fibroider. Operationen kräver att kvinnor läggs under generell anestesi, vilket har en liten chans för komplikationer som lunginfektion, hjärtinfarkt och dödsfall. Alla operationer bär också riskerna för blödning, infektion och blodproppar.

Andra möjliga hysterektomi komplikationer är specifika för förfarandet. En stor risk är skador på urinröret, vilket är rören som bär urin från njurarna till blåsan. Skador på dessa strukturer kan leda till njursvikt. Lägre urinvägskada, inklusive skador på urinblåsan och urinröret, kan leda till urininkontinens. Skada på tarmen under operationens gång kan resultera i vidhäftningar, vilket kan orsaka intestinal obstruktion efter operationen.

Hysterektomier kan utföras med ett antal olika metoder, och varje typ av operation har några unika egenskaper när det gäller komplikationer och risker. Den mest invasiva typen av hysterektomi är abdominal hysterektomi, där kirurgen gör ett stort stycke i buken för att ta bort livmodern. Andra tillvägagångssätt innefattar laparoskopiska och vaginala hysterektomier, vilka är mindre invasiva tekniker. Kirurgen kan välja en viss typ av förfarande baserat på fibroids storlek och på andra kliniska särdrag som är unika för patienten.