Vad är symtom på rotatorkuffskada?

En skada på axelns rotatorkuffa kan vara lika liten som en muskelbelastning eller så svår som en sårbar sena, och symptomen på rotatorkuffskada varierar beroende på hur svår den skadan är. Milda symtom inkluderar smärta vid rörelse av armen och axeln utanför det normala rörelsen, eller svårigheten att förflytta armen genom hela sortimentet. Det kan också finnas ont och smärta i axeln efter att ha satt i samma position under en längre tid, eller individen kan hitta sömn svårt på grund av smärtan att sätta på eller på rotatorkuffan.

De flesta skador på senar eller muskler i rotatorkuffen medför smärta. Även mindre skador som att spänna muskler från upprepade aktiviteter, som lyftkorgar från golvet till baksidan av en lastbil, kan leda till smärta. Ofta är symtomen på rotationsmanchettskador värst när man lyfter armen upp högt, som att ta något av en hyllan eller nå upp till stängda gardiner. Dessa typer av skador kan generellt läka över tiden, med korrekt vila av skadorna muskel eller sena.

Olika typer av smärta uppträder som symptom på rotator manschettskada. En konstant, knuffande smärta i axeln kan ibland hanteras med överklagande smärtstillande medel och blir vanligtvis bättre med några dagar av vila. Vid andra tillfällen kan det finnas en skarp, stabbande smärta som förvärras med vissa rörelser. Detta indikerar ofta en tår i muskeln eller senan, och kan åtföljas av svårigheter att lyfta armen och brist på styrka i arm och axelns muskler.

Om personen upprepar konstanta rörelser som irriterar men inte sårar någon av musklerna eller senorna, kan han eller hon utveckla ont och smärta som kommer och går, liksom perioder med nedsatt styrka och svårigheter att förflytta armen. Tryck på arm och axel kan göra detta värre, och dessa symtom på rotator manschettskada kan börja störa sömnen. Vanligtvis är det också svårigheter att flytta armen i den riktning som stöds av de skadade områdena.

I vissa fall kan det finnas tecken på inflammation runt led och axel. Detta orsakas av immunförsvarets reaktion på skadorna, då slitna eller skadade vävnader översvämmas med celler från immunsystemet kan det finnas en uppbyggnad av vätska, ömhet och mindre svullnad. Svullnad i axeln innebär allmänt att skadan är allvarlig och kan kräva läkarvård för att säkerställa korrekt vård.