Vad är symtomen på histrionisk personlighetsstörning?

Histrionisk personlighetsstörning avser en persons oförmåga att kontrollera och förstå sina egna känslor, vilket leder honom eller henne att ofta agera alltför dramatisk. Lidande söker ständigt godkännande och självkänsla från andra, istället för att utveckla friska inre sinnen av självvärde. Symtomen på histrionisk personlighetsstörning kan sträcka sig i svårighetsgrad och variera mellan olika människor, men några av de vanligaste är uppmärksamhetssökande, till synes grunda känslor och handlingar, snabbt skiftande känslor och en självmedveten attityd mot fysiskt utseende. De flesta som lider av sjukdomen klarar av att hantera de problem som är tillräckligt bra för att fungera i skolan eller arbetet, men det är möjligt att uppleva extrem ångest och depression som hotar både mental och fysisk hälsa.

Många av symtomen på denna sjukdom beror på personens uppmärksamhetssökande beteende. Hon kan välja att klä sig i ett särskilt avslöjande provocerande sätt och ha på sig iögonfallande smink och frisyrer. Hennes beteende kan beskrivas som högt, excentriskt eller öppet flirtigt i situationer som normalt inte skulle garantera det. Personer med extrema histrionisk personlighetsstörning kan vara stora problem vid hantering av lärare, vänner, medarbetare eller chefer.

En lidande kan också emote och tala som om hon agerade på ett stadium framför en folkmassa. Sådana dramatiska symptom på histrionisk personlighetsstörning kan göra att en person verkar grund och självcentrerad, inte verkligen bryr sig om andra. Dessutom kan känslomässiga tillstånd förändras nästan omedelbart utan någon uppenbar anledning. En person kan vara extatisk i ett ögonblick och allvarligt deprimerad eller arg på nästa.

Många av de mer subtila symptomen på histrionisk personlighetsstörning kommer ut när en lidande går in i ett romantiskt förhållande. Hon kan ständigt söka godkännande från sin partner, fråga om hur hon ser ut och vad hon kan göra för att göra relationen starkare. Hennes reaktioner på komplimanger eller kritik blåses ofta i proportion, och hon kan få problem med att erkänna hennes partners känslomässiga behov. Många människor med histrionisk personlighetsstörning har svårt att upprätthålla relationer, och när de slutar, kan lider uppleva överväldigande ångest och depression.

De flesta människor som har personlighetsstörningar är inte medvetna om att de har psykiska problem och är därför osannolikt att söka behandling. Om större depression sätter in eller det blir omöjligt att neka att sociala och arbetsrelationer ständigt lider, kan en person välja att besöka en psykolog. Regelbundna psykoterapi-sessioner kan hjälpa patienter att känna igen och förstå sina symtom och öva metoder för att övervinna dem. Patienter lär sig att bättre diskutera sina sanna känslor och uppmärksamma andras känslor. Med behandling kan en individ lära sig att hantera det dagliga livet och skapa meningsfulla relationer med andra.