Vad är tecknen på en överdos av warfarin?

Eftersom warfarin är avsett att förhindra blodproppar, resulterar en överdos ofta i alltför stor blödning i olika delar av kroppen, vilket innebär att det kan vara ganska farligt att ta för mycket av detta läkemedel. Ett av de vanligaste resultaten av en överdos av warfarin är att blöda under huden, vilket vanligtvis uppträder i form av blåmärken som tycks förekomma ur ingenstans, liksom skördar som blöder överdrivet. Blödning i mag-tarmkanalen kan å andra sidan leda till blod i både avföring och kräkningar. Dessutom visar vissa människor tecken på blödning i hjärnan, vilket orsakar huvudvärk och förändringar i både vision och tal. Lyckligtvis kan den typiska överdosen framgångsrikt behandlas med K-vitamin när den fångas tidigt.

Vissa tecken på överdosering av warfarin kan förekomma på ytan av huden. Exempelvis märker vissa patienter att eventuella nedskärningar eller skrapor som de tycks blöda mycket längre än vanligt, eftersom de har problem med koagulering. Patienter kan också upptäcka att de utvecklar blåmärken lättare än tidigare, vilket resulterar i svarta och blåa fläckar i områden som de inte kommer ihåg att skada. Naturligtvis visas inte alla tecken på överdosering på hudens yta, eftersom näsblod kan förekomma utan någon uppenbar anledning.

Mag-tarmkanalen kan också påverkas av en warfarinöverdos, med ett av de mest uppenbara problemen som är blod i kräkningen. Vissa patienter är mer benägna att märka tjocka, svarta avföring, som ofta indikerar gammalt blod. Å andra sidan kan vissa människor se ljus rött blod i sina avföring, vilket är en indikator på nytt blod. Antingen scenario är ofta alarmerande, och bör vanligtvis nämnas till en läkare så snart som möjligt.

Tyvärr är några symptom på överdosering av warfarin bara uppenbara för en medicinsk professionell, eftersom de antingen kan ignoreras av patienter eller tillskrivas andra problem. Blod i hjärnan, som också kallas hemorragisk stroke, indikeras ofta av plötsliga förändringar i tal eller syn. Numbness i en arm, ben eller hela sidan av kroppen kan också förekomma hos de som upplever stroke på grund av en warfarinöverdos.

Dessutom får vissa patienter en svår huvudvärk vid stroke, vilket kan göra det svårt att kommunicera frågan till andra, speciellt om problem med tal uppstår samtidigt. Det är till hjälp att varna vänner och familjemedlemmar om dessa möjliga symptom när en patient tar warfarin, eftersom tidig behandling är avgörande vid oavsiktlig överdosering.