Vad är vatteniga avföring

Vattna avföring är tarmrörelser som är lösa och väldigt flytande i naturen. Det finns ett antal anledningar till att människor utvecklar lös, likformig avföring och medan de i vissa fall kan lösa sig själva, kan det krävas läkarvård om de fortsätter eller om patienter utvecklar andra symtom. Behandling kan ges av en allmänläkare eller en gastrointestinal specialist, och av vissa orsaker kan behandling av en annan specialist, såsom en immunolog, vara nödvändig.

Hos människor med vattna avföringar, misslyckas kolon att reabsorbera vatten under matsmältningen. Som ett resultat, när människor använder badrummet, blandas deras normalt fasta avföringar med hög mängd vätska. Det är inte ovanligt för människor att uppleva tarmhastighet och behovet av att avfyra oftare än ovanligt medan de har lösa, likvidstollar. Också beskrivet som diarré är vatteniga avföring förknippade med ett antal olika medicinska problem.

Om tarmkanalen, särskilt tjocktarmen, är inflammerad på något sätt, kommer vattenabsorptionen att minska och patienten kan utveckla vatteniga avföring. Orsaker till inflammation inkluderar matallergier, matintolerans och infektioner. Diet kan också spela en roll och vissa människor kan notera att vissa livsmedel verkar utlösa inflammation, vilket ses i inflammatorisk tarmsjukdom.

I vissa fall går orsaken till sin kurs och avföringarna uppstår på egen hand. Vätskeutbyte rekommenderas för att hålla patienterna hydrerade genom att kompensera för vattenförlusten som uppstår genom avföringen. Patienter kan också dra nytta av att äta högfibrer livsmedel som kommer att fastna på pallarna och blöta livsmedel som kommer att minska irritation och inflammation. Om vattna avföring kvarstår, blir blodig eller är associerad med symptom som kräkningar, illamående, förändrad medvetenhet och svaghet, kan det vara tillrådligt att rådgöra med en läkare.

En läkare kan granska patienthistoriken, analysera ett pallprov för tecken på smittsamma organismer och utföra andra diagnostiska tester för att lära sig mer om varför en patient har utvecklat lös, likformig avföring. Medicin kan erbjudas för att minska inflammation och skydda tarmarna. Om patienten är hårt dehydrerad kan vätskor infunderas för att snabbt ersätta patientens förlorade vatten och göra patienten mer bekväm.

Vattna avföring kan vara ett vanligt problem när du reser, eftersom människor är stressade, äter mat som är nytt för dem och potentiellt äter och dricker förorenat mat och vatten. Risken för resenärens diarré kan minskas genom att man konsumerar mat och dryck som är beredd i rena inställningar.