Vad indikerar ett högt rött blodcellsantal?

Erytrocytos innebär att det finns ett stort antal röda blodkroppar, även kallade erytrocyter, i en persons blod. En persons röda blodkroppar skapas i hans benmärg och brukade flytta syre från lungorna till andra delar av kroppen som behöver det. Ett högt rött blodcellsantal kan indikera ett antal förhållanden. Det kan till exempel innebära att det finns ett problem med en persons hjärta, lung eller njurefunktion. Ibland uppstår det att benmärgen producerar onormalt höga mängder röda blodkroppar eller eftersom de röda blodkropparna inte bär så mycket syre som de borde.

Ett tillstånd som en person kan ha när han har ett högt antal röda blodkroppar är medfödd hjärtsjukdom. Medfödd hjärtsjukdom är en hjärtfel eller ett tillstånd som har förekommit sedan födseln. Det finns många olika typer av medfödda hjärtproblem som en person kan ha, men många av dem åtföljs av ett förhöjt antal röda blodkroppar, andfåddhet och svårighet att utföra fysisk träning.

Ett högt rött blodkroppsantal kan också indikera att en person har kronisk obstruktiv lungsjukdom (COPD). KOL är en lungsjukdom där en persons luftflöde är nedsatt och andningen är svårare än den borde vara. Ofta blir en persons symptom progressivt värre, och en person tycker att andningen är ännu svårare när tiden går.

Dehydrering kan också bidra till ett högre än normalt antal röda blodkroppar. En individ kan bli uttorkad när han förlorar mycket vätskor och inte kan ersätta dem tillräckligt snabbt. Till exempel kan en person bli uttorkad när han har diarré eller kräkningar och kan inte konsumera tillräckligt med vätskor för att kompensera för de som han förlorat. Ibland kan en person bli uttorkad i samband med feber eller eftersom han svettar mycket mer än normalt.

Det är viktigt att notera att ett högt antal röda blodkroppar kan vara ett resultat av antingen ett tillfälligt eller kroniskt tillstånd. Det är praktiskt taget omöjligt för en person att bestämma sin orsak utan en medicinsk professionell hjälp. Om en person har fått höra att hans röda blodkroppsantal är högt, kommer han vanligtvis att behöva se sin läkare för vidare utvärdering och testning för att bestämma orsaken till förändringen. Om en individ redan har diagnostiserats med ett tillstånd som är känt för att orsaka höga blodkroppar, kan hans läkare emellertid kunna avgöra orsaken med färre test.